Ki van jelen

Oldalainkat 58 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Javul az arány mocsári teknős ügyben

A közelmúltban publikáltam „Segítsünk a mocsári teknősökön!” írásomat. Azóta több pozitív visszajelzést is kaptam- horgászoktól, túrázóktól, de még gépjárművel közlekedőktől is, hogy sikeres életmentést hajtottak végre. Köszönet érte! Néhány napja én is ezt tettem, dupla örömmel!

Becehegy és Balatonederics vasúti vonalszakaszon is számtalan mocsári teknős tartózkodik a két sínszál között. Ahogy arról írtam is, a bemenetellel nincs különösebb gondjuk, a kijövetel azonban- legyengült, kiszáradt állapotuk miatt- nem sikerül, így menthetetlenek.

A napokban azonban szerencséje volt annak a példánynak, amelyre ráleltem. Bármennyire erőlködött, képtelen volt első két lábával felkapaszkodni a sínkoronára, így aztán csak várta a megváltást.

Miért a dupla öröm? Az egyik, mert időben érkeztem, és sikerült megmentenem egy újabb példányt. A másik örömforrás sokkal inkább az első fotón látható. Eddig „csak” 15- 20 centiméteres hátpáncéllal rendelkező teknősökkel találkoztam. Ezúttal azonban a hossza nagyjából megegyezik az egy literes ásványvizes palack méretével. Pontos adatokkal nem rendelkezem, de minimum 25 centiméter.

 

Kis ideig gyönyörködtem benne, utána a mezei zsurló közé helyeztem, a Balaton irányába. Néhány lépés után megállt, fejét felém fordította egy pillanatra, mintha így köszönte volna meg, hogy megmentettem az életét… majd folytatta útját a szabadság felé.