GAZdátlan virágok

Szeresd a virágot/ És ne féltsd szívedet,/ Mert, ki ezt szereti,/ Rossz ember nem lehet.” Petőfi Sándor: Az árva lyány című vesének második strófájában foglaltak akár településünk virágosításáért felelős illetékeseire is igaz lehetne. Vagy mégsem?

Az elmúlt napokban több tapolcai ismerősöm is megállított a Fő téren. Szinte egy emberként adtak hangot felháborodásuknak, ugyanabban a témában.

 

Ahogy a legbeszédesebb, egyébként köztiszteletben álló idősebb úr is fogalmazott, van pró és kontra is a véleményében(ükben). Mindenképpen pozitívan értékelik a polgárok, hogy idén is szépen „kivirágzott” a város, mindenütt- főleg  árvácskákban és tulipánokban gyönyörködhetnének az itt élők, vagy ideérkező turisták.

Visszakérdeztem, miért feltételes módban beszél?

Mire ő az előttünk lévő virágágyásra mutat, majd leguggol és folytatja: – Nézd meg! Jól mutatna ez a sok szép árvácska és tulipán, de lassan elnyomja a tyúkhúr (Stellaria media), elvonja tőlük az életteret, ráadásul így már abszolút negatív az esztétikai élmény is. Hab a tortán, hogy a Fő téren és Deák Ferenc utcán végigballagva, mindenhol repedezett a föld, az árvácskák döntő többsége már kókadozik. Mintha nem lenne gazdája ezeknek a növényeknek, kiültették és azóta sorsukra vannak hagyva. Vagy az égi áldásra várnak? A Horváth Zoltánék "idejében" nem volt ilyen, ők rendben tartották, és már hajnalban elkezdték öntözni a virágokat- utal vissza az előző „virágosításért” felelős cég vezetőjére az idősebb férfi, elismerve munkájukat.

 

Kedves Olvasó! Nézze meg a fotókat és döntse el, jogos-e a polgárok elégedetlensége az említett témában...