Ki van jelen

Oldalainkat 19 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

bemutatkozik: figler testvérek (rita, károly és györgy)- néptánc

Tapolca- Három fantasztikus emberről szól a következő történet. Ettől még nem is lenne különleges. Ők azonban testvérek is. Még ez sem olyan "nagy szám". Arra viszont már sokan felkapják a fejüket, ha hozzáteszem, hogy a három testvér negyed évszázada a Batsányi Táncegyüttest erősíti. Figler Gyuri és Karesz ikrek, hozzájuk "csatlakozott" egy év múlva egy leány is- Rita, aki a család szóvivőjeként készségesen válaszolt kérdéseimre. Szomorú, de meg kell említenem-, hogy rövid ideig a legifjabb testvérrel- Péterrel együtt- négyesben- néptáncolhattak.

- Kezdjük az elején… Pár mondatban meséljetek magatokról…

- A fiúk 1971-ben születtek Budapesten, tíz perc különbséggel. Teljesen ellentétei egymásnak- Gyuri az ész, Karesz a művészlélek. Ideérkeztem én…1972-ben. Tapolcára 1980-ban költöztünk, itt fejeztük be az általános iskolát, majd hárman háromfelé mentünk továbbtanulni.

- A tánc a közös pont. Családi vonás, vagyis egyfajta öröklött dologról beszélünk? Volt valaki, aki szintén ennyire (nép)táncos lábbal rendelkezett?

- Nincs tudomásunk táncos lábú ősökről, máig rejtély, hogy került a boogie a lábunkba.

 

- Kinek és mikorra tehető az aktív táncos „karrierjének” kezdete?

- A táncot is születésünk sorrendjében kezdtük. Elsőként Gyuri- 1987-ben csatlakozott az együtteshez, majd rá egy évre Kareszt vitte le a kíváncsiság egy próbára. Ő is ott maradt. 1989-ben én is lesétáltam a Batsányi János Művelődési Központba, látnom kellett, mit „esznek” annyira a néptáncon. Hát… azóta, kisebb-nagyobb megszakításokkal ropjuk…

- Információim szerint mindhárom (négy) testvér elsősorban a Batsányi Táncegyüttesben töltött el hosszú éveket, sőt, évtizedeket. Mit adott nektek ez a társulat?

- Egy rövid ideig megadatott, hogy négyen-Péter öcsénkkel együtt, aki sajnos már nem lehet köztünk-egyszerre koptassuk a színpadot. Azt hiszem, a legszebb időszak volt. Sokat köszönhetünk a Batsányi Táncegyüttesnek és Németh Lászlónak. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy egy ilyen csapathoz tartoztunk évtizedeken keresztül. Rengeteg fellépés, fesztiválok, felvonulások, KI-MIT-TUD?, külföldi turnék. Általa kinyílt a világ kapuja. Így visszagondolva, még az egész hétvégés fárasztó próbák is megszépültek emlékeinkben.

Megadatott, hogy a négy testvér együtt léphetett föl. Balról jobbra a hátsó sorban: Gyuri, Karcsi és Peti. Elől: Rita.

 

- Ezen kívül ki és hol táncolt még?

- Egyedül én voltam hűtlen, két esztendőn át táncoltam a szentbékkállai Pegazus Fogadóban, majd a Káli Tűzrózsákkal. A néptánc mellett elsajátíthattam a cigánytánc és az operett lépéseit is. Gyuri és Karcsi hűségesek maradtak a társulathoz.

 

- Mi a legemlékezetesebb momentum?

- Erre nagyon nehéz válaszolni. Negatívot azért nem tudunk mondani, mert egyszerűen nem volt. Pozitív viszont annyi van, hogy képtelenség lenne felsorolni.

- Mit mondanátok a jövő tehetségeinek? Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó néptáncos legyen?

- Először is keressenek egy olyan összetartó csapatot, akikkel jól érzik magukat. Ahol nem irigyek, hanem büszkék egymás sikereire… ahol a kevésbé tehetségeseket nem az utolsó sorba tolják, hanem addig segítik és bátorítják, amíg ők is az első sorba nem kerülnek. Szerintem bennünk sem volt semmi plusz, csak egyszerűen részesei szerettünk volna lenni egy szuper közösségnek, ezért mindent megtettünk, kihoztuk magunkból, amit csak lehetett.

 

- Mennyire életkorhoz kötött? Mikor érdemes elkezdeni, illetve mikor illik abbahagyni?

- Sajnos, mi mindannyian elég későn, felnőtt fejjel kezdtük el. Szerencsére a mi gyerekeinknek már lehetőségük volt óvodás koruk óta táncolni. Nem erőltetjük, az ő döntésük, amíg kedvük van- műveljék. Nekünk, így 40 év felett lehet, hogy illene már abbahagyni, de erről az illemóráról mi hiányoztunk!

Felső kép: a jövő reménységei- Perger Barbara és Figler Emese. Alsó fotó: a múlt és a jelen- Figler György.

 

- „Zene nélkül mit érek én…”- énekelte egykoron Máté Péter. Ez rátok is igaz a néptánc, tánc területén?

- Abszolút! Mindhárman abbahagytuk már hosszabb-rövidebb ideig, de aztán jöttek az elvonási tünetek. A TÁNC a mi drogunk…