Ki van jelen

Oldalainkat 19 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Elsőre megvan Magyarország Cukormentes Tortája

A zsűri 20 torta közül választott

 

Egyhangú döntést hozott a zsűri a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, amelyre 20 tortát neveztek be a cukrászatok. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös versenyén a győztes tortát augusztusban hirdetik ki.

20 tortát neveztek a cukrászatok a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közösen hirdetett meg, 2012-ben először. A verseny kiírásában az alapítvány dietetikusa és táplálkozástudományi szakértője, Oláh Ibolya 103 alapanyagot sorolt fel, amelyekből a cukrászoknak ajánlott volt dolgozniuk. A listáról nem csak a finomított cukor és fehérliszt hiányzott, de a mesterséges adalékanyagok, édesítő- és tartósítószerek is.

 

A zsűri az első körben kiemelkedőnek találta az egyik nevező munkáját, amelynél nem csak a cukormentesség, de egyéb szempontok is érvényesültek (egészséges alapanyagok, eredetiség, alacsony kalória- és szénhidráttartalom), ezért az a döntés született, hogy nincs szükség második zsűrizésre.

 

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének tagjai Mautner Zsófia gasztroblogger, a Chili & Vanília blog szerzője, Oláh Ibolya, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa és táplálkozástudományi szakértője, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, Pöhm Rudolfné és Pataki János mestercukrászok, valamint Nagy Attila, a 77 Elektronika Kft. kereskedelmi igazgatója.

 

„Nagyon örülök, hogy a zsűri egyhangúlag olyan cukormentes tortát talált a legjobbnak a mezőnyben, amely kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz, és amely minden bizonnyal a közönség körében is tetszést arat majd. Azokat a tortákat kedveltük inkább, amelyek nem hagyományos cukrászsüteményt igyekeztek cukormentes formában lemásolni, hanem inkább újszerű és kreatív alternatívát tudnak mutatni” – értékelte a mezőnyt Mautner Zsófia, a zsűri elnöke. “Az alapanyagválogatást illetően a nevezők egy részét hatalmas dícséret illeti, mert mertek elég bátrak lenni, új alapanyagokkal kísérletezni, és érezhetően törekedtek a korszerű, egészséges megoldásokra. Nyilván sok csiszolnivaló részlet akad még, de a kezdő lépés a legfontosabb" – tette hozzá Oláh Ibolya.

tortika.jpg

 

A zsűrizés a már hagyományos Cukrász Juniálison zajlott, a lajosmizsei Új Tanyacsárdában. A rendezvényen az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes egészségügyi szűrést biztosított a vendégeknek, a verseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. támogatásával. A rendezvényen ott volt Szerednyei Béla színész is, aki szintén megmérette a vércukorszintjét.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét augusztusban hirdetik ki, a nyertes torta pedig a már hagyományos Magyarország Tortájával együtt augusztus 20-án debütál majd a Magyar Ízek Sétányán.

A verseny fődíja egy 3 napos wellness hétvége. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatója a 77 Elektronika Kft., a Dcont TREND vércukorszintmérő készülék gyártója. A főtámogató egy különdíjat is felajánlott, amellyel a „Leginnovatívabb recept” készítőjét díjazza. A versenyre első körben az ipartestület tagjai nevezhettek, az alapítvány azonban 2012 őszén egy második körben nyílt versenyt is hirdet a lelkes “amatőrök” számára.

A program célja a cukrászok cukorbetegek iránti, valamint az egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségének tudatosítása, ennek érdekében új, cukormentes receptek és technológiák bevezetése a cukrászatokba. Magyarország Cukormentes Tortája nem csak a cukorbetegeknek lehet természetes alternatíva, hanem azoknak is, akik szeretik az édességet, de fontos nekik, hogy amit elfogyasztanak, ne cukorral, tartósítószerekkel és finomított fehér liszttel készüljön.

A Magyarország Cukormentes Tortája csak az egyik az Alapítvány idei kiemelt programjai közül. Már elindult a jelentősebb fesztiválokat érintő ingyenes egészségügyi szűrőprogram, az Egyszer Élünk Körút, májusban sikerrel zárult az ország több mint 500 „egycseppes” gyógyszertárában futó, tavaszi Egy Cseppes Patikahét, és lesz őszi patikahét is novemberben. Hetedik alkalommal várják a több ezer fős Egy Csepp Világnapra az érdeklődőket a novemberi Diabétesz Világnap tiszteletére. Emellett az alapítvány idén a Kolibri Kiadóval közösen kiad egy mesekönyvet „Szárnyak és paták” címmel, amelynek egyik szereplője cukorbeteg. A szervezet ebben az évben egy limitált szériás ékszerkollekcióval is debütált (Vadjutka az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak).

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén főként a fiatalokat és a családokat szeretné programjaival megszólítani. A diabétesz sok esetben helyes életmóddal megelőzhető, a szövődmények pedig a korai felismeréssel elkerülhetők. A cukorbetegség Magyarországon legalább másfél millió embert érint, és ennek a fele még nem tudja magáról, hogy cukorbeteg.

További információ a Magyarország Cukormentes Tortája versenyről az alapítvány honlapján:

http://www.egycseppfigyelem.hu/esemenyeink/magyarorszag_cukormentes_tortaja

 

Egyszer élünk. A cukorbetegség figyelmet követel.

 

Forrás: Katona Éva kommunikáció- Egy csepp figyelem Alapítvány