Ki van jelen

Oldalainkat 38 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Rendőrségi hírek Veszprém megyéből 1589.

Kezeket fel! Előre utalás tilos!

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az internetes vásárlásokkal kapcsolatos csalások megelőzésért indított kampányt.

 

Kezeket fel! Előre utalás tilos! címmel indított a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya újszerű kampányt az internetes vásárlásokkal kapcsolatos csalások megelőzése érdekében. Az elmúlt időszakban több ilyen bűncselekmény is történt a megyében.  Az egyik sértett például műszaki cikket rendelt egy internetes oldalról és a megadott számlaszámra át is utalta a kért összeget. A kézhez kapott dobozban azonban a megrendelt áru helyett egy csomag kávét talált. Az ellenőrizetlen online vásárlások esetén több alkalommal válhatnak a vevők csalás áldozatává, amikor is a megrendelt termék helyett mást kapnak, és az eladó elérhetetlenné válik.

A kezdeményezés keretében a rendőrség egy helyi rádióval közösen televíziós kvízekhez hasonló szpotot készített. A kampány 2021. március 18-án egy élő rádióműsorral indult, amelyben a szpot lejátszása és a bűnmegelőzési szakemberek tanácsai mellett egy hasonló online csalás áldozata is elmesélte a történetét. A rendőrök ezenkívül több alkalommal lakossági hírlevélben, illetve előadásokon is felhívják a lakosság figyelmét a megelőzési lehetőségekre.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadja meg az alábbi tanácsokat:

- Mindig ellenőrizze, hogy az eladóval kapcsolatban milyen értékelések voltak!

- Ne adjon meg senkinek bankkártyaadatokat, jelszavakat, CVC vagy PIN kódokat!

- Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi bank oldalán adja meg az adatokat, más oldalakon (például a kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!

- Csak ellenőrzött helyről vásároljon és figyeljen oda, hogy ha egy terméket nagyon kedvező áron kínálnak, ott lehet, hogy csalás lehet a háttérben!

- Utánvétellel fizessen és a csomagküldéshez olyan szolgáltatást válasszon, amelynél még az átvétel előtt van lehetősége arra, hogy meggyőződjön arról, valóban az van a csomagban, amit megrendelt!

Hamarosan az adás is elérhető lesz.

Forrás: Juhász Kinga r.a. megelőzési főelőadó- Tapolcai Rendőrkapitányság