Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

osho: az ártatlanság bölcsessége 2.

"Osho egy megvilágosodott mester, aki minden lehetőséget megragadva azon dolgozik, hogy az emberiséget átsegítse a tudat fejlődésének ezen a nehéz szakaszán..." (A Dalai Láma)

 

"Legádázabb ellenséged sem árthat neked annyit,

 Mint saját gondolataid, ha zabolátlanok.

 

 De ha egyszer ura vagy gondolataidnak,

 Senki sem segíthet neked jobban,

 Még apád és anyád sem." (Osho- Az ártatlanság bölcsessége- 6.o.)

"A félelem egy nagyon lényeges beépített tulajdonságunk. Félelem nélkül életben sem tudnál maradni. A félelem normális. A félelem óv meg attól, hogy tűzbe tedd a kezed. A félelem miatt tartod be a jobbkéz-szabályt vagy balkéz-szabályt- attól függ, hol élsz-, a félelem tart vissza a mérgektől. A félelem miatt van az, hogy amikor hátulról ráddudál egy teherautó, elugrasz az útból.

 

Ha a gyerekekben nincs félelemérzet, akkor semmi esélye a túlélésre. Az ő félelme egy életmentő óvintézkedés. De emiatt a természetes önvédelmi hajlamuk miatt... És ebben nincs semmi rossz- jogod van megvédeni önmagad. Olyan értékes az életed, hogy azt meg kell védened, és a félelem egyszerűen ebben segít. A félelem: intelligencia. Csak az idióták és a gyengeelméjűek nem félnek. Ezért az idióták mindig védelemre szorulnak; máskülönben megégetnék magukat vagy kiugranának az emeletről vagy megfulladnának a tengerben vagy kígyókat ennének... vagy bármit megtennének!

 

A félelem intelligencia- tehát ha elédkúszik egy kígyó, hirtelen odébb ugrasz. Ez nem gyávaság, hanem intelligens dolog. De két lehetőség van...

 

A félelem abnormálissá, betegessé is válhat. Ilyenkor olyasmiktől félsz, amiktől nem kellene félned, jóllehet érvekkel tudod alátámasztani abnormális félelmedet. Például valaki fél bemenni egy házba. Logikával nem tudod bebizonyítani neki, hogy nincs igaza. Azt mondaná: "Mi a garancia, hogy nem omlik össze a ház?" Mindenki tud róla, hogy időnként valahol összedől egy ház, tehát ez is összedőlhet. És ilyenkor ráomlik az emberekre az épület. Senki nem garantálhatja száz százalékosan, hogy az a ház nem fog összedőlni- jöhet földrengés... vagy bármi lehetséges! Egy másik ember meg nem mer vonatra szállni, mert vannak vonatbalesetek is. Van, aki nem mer autóba ülni az autós szerencsétlenségek miatt, és van, aki a repüléstől fél...

 

Ha ilyen jellegű a félelmed, akkor az nem intelligens. Akkor a saját ágyadtól is félned kellene, mert az emberek kilencvenhét százaléka a saját ágyában hal meg- így hát az a legveszélyesebb hely a világon.A logika azt diktálná, hogy tartsd távol magad az ágyadtól, amennyire csak lehetséges. De akkor lehetetlenné tennéd az egész életed.

 

A félelem abnormálissá válhat, és akkor az már betegség. Ezért vált lehetővé, hogy a papok és a politikusok ezt ki is használják. Minden elnyomó zsarnok ezt használja ki. Először betegessé teszik a félelmedet, és aztán már nagyon könnyű téged kihasználni. A papok a pokollal ijesztegetnek. Nézz csak bele a szentiratokba, milyen élvezettel és nagy gusztussal ecsetelik az összes kínzási módszert. Minden egyes kínzást nagy részletességgel írnak le.

 

Adolf Hitler is biztosan olvasta ezeket a szentiratokat; nagyszerű ötleteket meríthetett a poklot ábrázoló fejezetekből. Ő maga nem volt annyira kreatív, hogy kitalálja a koncentrációs táborokat és azt a sok kínzási módszert. Biztosan ezekben a vallási iratokban talált rájuk- a papok már elvégezték a munkát. Ő csak megvalósította azt, amit a papok prédikáltak. Igazán vallásos ember volt!

 

A papok egy olyan pokolról prédikáltak, ami a halál után vár rád. De Hitler azt mondta: "Minek várjunk olyan sokáig? Én itt és most létrehozom nektek ezt a poklot. Már most belekóstolhattok." (Osho: Az ártatlanság bölcsessége- 41-43.o.)