Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 16 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

osho: az ártatlanság bölcsessége 1.

"Osho egy megvilágosodott mester, aki minden lehetőséget megragadva azon dolgozik, hogy az emberiséget átsegítse a tudat fejlődésének ezen a nehéz szakaszán..." (A Dalai Láma)

 

"Legádázabb ellenséged sem árthat neked annyit,

 Mint saját gondolataid, ha zabolátlanok.

 

 De ha egyszer ura vagy gondolataidnak,

 Senki sem segíthet neked jobban,

 Még apád és anyád sem." (Osho- Az ártatlanság bölcsessége- 6.o.)

 

"A zavart elme semmit sem érthet. olyan állapotban van, ahol a megértés lehetetlen. Az értés nem tudást jelent. A zavart elme lehet nagyon nagy tudású is- elmehetsz az egyetemekre, és megnézheted a professzorokat, nagyon nagy tudásúak-, de ők zavartabbak, mint te, sokkal nagyobb a belső küzdelmük, mint a tiéd. A tudásuk ezen mit sem segít. A tudás még sosem segített senkin, az csak teher. Tiszteletreméltó lehetsz tőle, az kétségtelen. Ez egy nagy ego-csapda, ahol jól felfújhatod az egódat- de minél jobban pöffeszkedik az ego, annál nagyobb bajban vagy belül, mert az ego egy hamis jelenség. És ha túlságosan kötődsz a hamishoz, akkor szép lassan elveszíted a kapcsolatot a valósággal. Ha gyökereidet a valótlanban növeszted, akkor gyökereid a valósban kezdenek elsorvadni.

 

A nagy tudású éppoly öntudatlan, mint te. A tudatlan és a tudós nem két különböző csónakban eveznek; ők útitársak. A különbség köztük csak az információ mennyisége- ami egyáltalán nem is különbség. Az nem olyan különbség, ami bármin is változtatna. Lehet, hogy én csak néhány dolgot tudok, lehet, hogy te egy kicsit többet tudsz, valaki más pedig lehet, hogy egy két lábon járó enciklopédia- de ez semmi különbséget nem jelent.

 

Buddha nem a tudás embere, ő az értés embere- nem információval van tele, hanem a látás képességével. Nem gondolatokkal van tele, hanem meglátással- tisztasággal, a tükör tisztaságával, nagy tudatosággal.

 

Te úgy élsz, mint egy holdkóros, mint egy alvajáró. Nem tudod mit csinálsz, nem tudod, miért csinálod. Az életed a véletlen műve, és a véletlenszerű élet öntudatlan élet- robotszerű." (Osho: Az ártatlanság bölcsessége- 21.o.)