Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 24 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Osho: A szeretet ereje 8.

"Osho az egyén életének legfontosabb kérdéseire fókuszál. Könyvei belső lényünket és a létezés minőségét firtató kérdések boncolgatásával időtálló, minden korban időszerű gondolatokkal támogatják az élete értelmét és célját kereső ember fejlődését. A szeretet ereje című kötetben Osho látókörünket tágítva rámutat, hogy a szeretetnek számtalan megnyilvánulási formája létezik, nem korlátozódik kizárólag a "másikra", és értékes segítséget ad az igazi szeretetet és szerelmet keresők számára." (Osho: A szeretet ereje- részlet)

 

Ezért nagyon is fontos jel, hogy elkezded érezni a bizsergést a szívedben, ugyanis a szív sokkal értékesebb, mint a fej, mint az elme. Az elmédet mástól kaptad… nincs benne semmi eredeti. De a szíved még mindig a tiéd. A szíved nem keresztény, a szíved nem hindu, a szíved egzisztenciális. Nem rontották el, nem szennyezték be. A szíved még mindig eredeti, ezért nagyon fontos kvantumugrás ez, amikor átmész az elmédből a szívedbe.

Innen már csak egy lépés- a szívedből a belső lényedbe-, és megérkeztél, hazaértél, a zarándokút véget ért. Az elméből senki nem tud közvetlenül a belső lényéhez. Ez a kettő teljesen idegen egymástól. Nincsenek összekapcsolva. Sem a valós lényed nem tud semmit az elmédről, sem az elméd nem tud semmit a valós lényedről. Ugyanabban a házban élnek, de totál idegenek egymás számára. Mert a működésük olyannyira különbözik egymástól, soha nem keresztezik egymást az útjaik, soha nem találkoznak.

A szív a híd. A szív egy része ismeri az elmét, egy másik része pedig a valódi lényedet. A szív a köztes megálló. Ahogy a lényed felé haladsz az úton, a szíved lesz a szállás éjszakára, ahová betérhetsz. A szívedből nézve már látni fogsz valamit a valódi lényedből is, az elmédből nézve ez nem lehetséges. Ezért nem lesz egyetlen filozófusból sem misztikus. A költőkből igen, ők átváltozhatnak… a festők, a szobrászok, a táncosok, a zenészek, az énekesek, ők mind közelebb állnak a belső lényünkhöz.

De az egész társadalomban az elme uralkodik, mert az elme tud pénzt keresni. És nagyon hatékony is- a gépek mindig hatékonyabbak-, az elme képes beteljesíteni minden ambíciódat. Az elmédet az oktatási rendszer alkotta meg, és minden energiád odamegy… megkerülve a szíved.

Pedig a szív a legfontosabb, ugyanis a szív az átjáró a belső lényedhez, az élet örök forrásához.”

 

(Osho: A szeretet ereje- 106-107. o.)