Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 23 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Osho: A szeretet ereje 7.

"Osho az egyén életének legfontosabb kérdéseire fókuszál. Könyvei belső lényünket és a létezés minőségét firtató kérdések boncolgatásával időtálló, minden korban időszerű gondolatokkal támogatják az élete értelmét és célját kereső ember fejlődését. A szeretet ereje című kötetben Osho látókörünket tágítva rámutat, hogy a szeretetnek számtalan megnyilvánulási formája létezik, nem korlátozódik kizárólag a "másikra", és értékes segítséget ad az igazi szeretetet és szerelmet keresők számára." (Osho: A szeretet ereje- részlet)

 

Ha a világban pénzt akarsz, hatalmat, elismerést, akkor rugdosni kell, és sok port kavarni. Minél többet rúgkapálsz, minél több port kavarsz, annál jobb. De ha a belső világ érdekel, akkor le kell állni a rúgdosással meg a porkavarással, hogy minden por leülepedhessen, és tisztán láthasd, ki is vagy vaéójában.

Tehát ez nem cselekvés kérdése. Önnön természeted maga a tiszta boldogság- csak találd meg a belső lényedet, a boldogság már magától jön vele. Jézus azt mondja: „Keressétek Isten országát, és vele együtt megkaptok minden mást”- és milyen igaza van. „Keressétek Isten országát”- az meg ugye benned van, mert Jézus is legalább százszor elmondta: „Az Isten országa bennetek van.”

Tehát menj csak szépen befelé, és találd meg önnön természetedet, és ha azt megtalltad, mindent megtaláltál. A boldogságot, az igazságot, a szeretetet, a szabadságot, az öröklétet, Istent. Mindent.

Aztán azt kérded: „Nem kellene megszabadulnunk az egónktól?”

Mert azt hiszed, az ego olyasmi, amit hurcolsz magaddal, és csak úgy eldobhatod. Az ego csak egy illúzió, csak egy gondolat. Azt nem kell eldobni, azt nem is lehet eldobni.

Hogyan is dobhatnál el egy gondolatot?

Tegyük fel, hogy sötét este van, és az utcán hever egy kötél, de te úgy látod, hogy kígyó. Na már most, meg tudod ölni a kígyót? Eleve nincs ott semmiféle kígyó! Elkerülheted a kígyót? A kígyó eleve nem is létezik. Félhetsz a kígyótól? Ha egyszer az a kígyó nem is létezik, akkor mindez totál lényegtelen.Nem kell más, csak egy kis fény- egyetlen szál gyertya is megteszi-, és látni fogod, nem is volt ott semmiféle kígyó. Csak egy gondolat volt, egy illúzió, egy projekció. Ha meglátod, hogy kötél, nem kérdezel már olyanokat, hogy „Na most mit csináljak a kígyóval? Dobjam el a kígyót? Felejtsem el a kígyót?”

Amint felfedezed a saját lényedet, nincs többé ego. Az ego csak egy projekció: ahogyan a kígyó képét is rávetítetted a kötélre, az egót is csak rávetítetted a lényedre. Nem tudod, milyen a kötél, ezért látod kígyónak, nem tudod, milyen, nem ismered a lényedet, ezért látod egónak. Az ego nem más, mint annak a jele, hogy nem ismered a lényedet: az ember nem ismeri a saját valódi lényét, erről szól az ego. Úgyhogy nincs itt mit eldobni, nincs mitől megszabadulni.”

 

(Osho: A szeretet ereje- 87-89. o.)