Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 13 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Osho: A szeretet ereje 6.

"Osho az egyén életének legfontosabb kérdéseire fókuszál. Könyvei belső lényünket és a létezés minőségét firtató kérdések boncolgatásával időtálló, minden korban időszerű gondolatokkal támogatják az élete értelmét és célját kereső ember fejlődését. A szeretet ereje című kötetben Osho látókörünket tágítva rámutat, hogy a szeretetnek számtalan megnyilvánulási formája létezik, nem korlátozódik kizárólag a "másikra", és értékes segítséget ad az igazi szeretetet és szerelmet keresők számára." (Osho: A szeretet ereje- részlet)

 

Az embernek dolgoznia kell saját magán, de csak negatív értelemben. Pozitív értelemben ezt nem tudjuk megtenni, ugyanis nem arról van szó, hogy létrehozunk valamit, hanem arról, hogy felfedezünk valamit, ami már eleve megvolt.

 

Ha festesz, az például egy pozitív tevékenység- létrehozol egy festményt-, de ha teszem azt, kutat ásol, az negatív tevékenység. A víz ugyanis már eleve ott volt, neked csak annyi a dolgod, hogy elmozdítsd a fölötte levő földréteget, a köveket és a sziklákat. És amint elmozdítod őket, máris elérhető számodra a víz. A víz ott van, te meg itt vagy, és a kettő között van egy akadály. Ezt az akadályt kell elmozdítani. Ezt hívom én negatív munkának.

 

Amit keresel, amit kutatsz, bármi legyen is az, már eleve létezik. Az igazság létezik, a boldogság létezik, a szeretet létezik, egyszóval: Isten létezik. Persze nem mint személy, Isten egyszerűen csak mindazon értékek összessége, amelyek az elmén túl találhatók. Az elme viszont akadály, valójában itt is egy kutat kell ásnod. Néhány réteg gondolatot, emléket, vágyat, fantáziaképet, álmot egyszerűen el kell mozdítanod az útból. És amint kinyitod az ajtót, azt a bizonyos hátsó ajtót az elmédben, amelyen keresztül kijuthatsz az elme mögé, egyszerre minden, amit mindig is akartál, ott lesz.

 

A spontaneitás azt jelenti, hogy nincs már semmi, ami visszatartana attól, hogy az igazi természeted megmutassa magát. Elmozdítottál minden sziklát, kinyitottál minden ajtót. A természeted most már énekelheti a saját dalát, táncolhatja a saját táncát.

(Osho: A szeretet ereje- 78-79. o.)