Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 34 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

az ötödik elem: oszkai réka

Sárból álmodom Tündérvilágomat - mondja magáról közösségi oldalán Oszkai Réka keramikus. A sümegi alkotó most ajkai kiállítására készül műhelyében.

http://kristalyvolgy.kapuja.hu/images/photoalbum/album_17/oszkai_reka_2012_08_25c-026.jpgRéka már szinte haza jár Ajkára, hiszen 2004-ben Ajkarendeken mutatkozott be, majd Padragkúton is láthattuk már alkotásait. Művei mindig kicsit mások voltak. Először manók, koboldok, tündérek mesevilágát láttuk tőle, majd angyalokat, betlehemeket, különféle nőalakokat, babákat.

Minden figurája önálló egyéniség, mégis összetéveszthetetlenül Oszkai Rékás. Ő maga ezt mondja róluk: "Elsősorban figurális kerámiákat készítek, alkotásom egyedi, szecessziós hangulatúak. Szívesen elevenítem meg a gyermekeimmel közösen megálmodott, manókkal, tündérekkel, angyalokkal benépesített mesevilágot. Nőket alkotok, mert nő vagyok. Szecessziós stílusú, iparművészeti kerámiákat, mert szeretem a fényt, az arany színét, a csigavonalakat, a virágokat. Olyan rohanó világban élünk, ahová a pillanat szépsége, a csend, a gondolatok alig-alig férnek bele. Én ezeket a pillanatokat szeretném adni..."

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/431993_436252589753352_1689787536_n.jpgÉs hogy miért éppen kerámiából? Erre a kérdésre is hadd adja meg ő a választ: "Agyagot használok, mert az egy csodálatos anyag. Puha, formázható, alakítható, természetes, csendes, azt teszi, amit akarok. Gyönyörű a színe, de hagyja, hogy megváltoztassam...

A Föld az egyik őselem, ősi, mint a fazekasság, amely az ember egyik legrégebbi, és egyben a legszebb művészeti megnyilvánulása, az elemek játéka. Az alkotások megszületéséhez szükséges a Víz, hogy formázható legyen az agyag, kell Levegő, hogy száradjon, és legfontosabb a Tűz, hogy maradandóvá váljon. Ötödik elem a Kreativitásom, ilyen egyszerű az én világom…"

 

Oszkai Réka Tündérek és manók földjén című kiállítása szeptember 7-én 17 órakor nyílik meg a vmk kiállítótermében.

 

Forrás: http://kristalyvolgy.kapuja.hu/news.php?readmore=2793