Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 12 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Kisapáti: XVII. "Apáti nevű települések" találkozója

Kisapáti- 2012. június 22-23.- A kistelepülések közül példaértékű Kisapáti pezsgő kulturális élete. Ennek ékes bizonyítéka, hogy ezúttal az "Apáti nevű települések" találkozójának adtak otthont.

apati1.jpg

Még a rendezvény megnyitója előtti percekben nyilatkozott Keszei Endre, a település polgármestere.

- Ez egy falunappal összekötött rendezvény. Egész pontosan a XVII. "Apáti nevű települések" találkozója (pl. Monostorapáti, Pornóapáti, Jászapáti, Gencsapáti, sstb.). Van egy alapítványunk, amelynek célja, hogy adott alkalmakkor tapasztalatokat cseréljünk, vagy éppen kuturális műsorok keretében mutatkozzunk be, szórakoztassuk egymást.

apati2.jpg

Általában egy naposak rendezvényeink. Vannak távolabbi települések, mint a Miskolc melletti Gagyapáti- nekik több okból is nehezebb az idejövetel... de ennek ellenére mi szeretettel várunk mindenkit. Döntő többségében elfogadják a meghívást, de nem csak a távolság lehet visszatartó erő, hanem a szűkös anyagi keretek is. Manapság buszt bérelni 2-300 km távolságra és mellé még a napi egyéb költségeket is felszámolni- nem kis összeg. A vendéglátó oldaláról sem kecsegtetőbb a helyzet, főleg kistelepülések esetében. Komoly kiadásokkal jár ez is, igaz erre a rendezvényünkre az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 623. 436 HUF támogatást kaptunk.

- Minden évben másik "Apáti" a vendéglátó?

- Ez úgy történik, hogy az adott találkozón összeül a kuratórium és önként vállalt alapon a jelentkező település lesz a soron következő házigazda. Szerencsénkre már tavaly, négy évre előre megtörtént ez a dolog... így nem titok, hogy utánunk Somogyapáti vállalta magára ezt a szerepet.

apati3.jpg

- Többször is említettem, írtam már, hogy példaértékű, amit Kisapáti végez a kulturális szegmensben. Mivel kedveskednek a vendégeknek?

apati4.jpg

- Mi hazai produkciókkal mutatkozunk be, ahogy utánunk a többi "Apáti" is készült tartalmas, színvonalas műsorral. Június 22- én egy temlomi orgona hangversennyel nyitottunk. Rostetter Szilveszter veszprémi kántor nevéhez fűzödik. Gergő atyával pedig egy szakrális kiállítást is megnyitottunk- ami véleményem szerint még a Dunántúlon is ritkaságnak számít. Mindenkinek szeretettel ajánlom, előre egyeztetett időpontban egy hónapon át megtekinthető a helyi római katolikus templomban. Nem pusztán érdekes, hanem értékes is a tárlat, többek közt 300 éves miseruhák és különböző kegytárgyak is megtekinthetőek.

apati5.jpg

Emellett még két kiállítás is várja az érdeklődőket. A Kossuth L. u. 20. szám alatt egy svájci illetőségű naív művész- Walter Krüsi művei láthatóak vagy akár vásárolhatóak is meg. A Kultúrházunkban Tóth Ádám csodálatos alkotásai várják az érdeklődőket. A herendi porcelán manufaktúrában tevékenykedett- művészi színvonalon-, de már nem dolgozik ott. Műveit egészen őszig megtekintheti minden képzőművészet iránt fogékony polgár.

apati6.jpg

apati8.jpg

Kulturális vonalon helyet kapott Márió, a harmonikás, valamint koncertet ad Bódás Zsuzsanna, Rab Kamilla és Korényi János, illetve a "Fonográf emlékzenekar is. A báli hangulatról a népszerű SMS formáció gondoskodik majd.

A szabadtéri kínálatban szerepel Lufibohóc, kézműves vásár, pálinkaház, az egészségükre odafigyelőket energetikei kezeléssel, masszázzsal várják, kineziológus is rendelkezésre áll.

apati9.jpg

apati7.jpg

Pornóapáti "csapata" is bebizonyította, hogy településükön is magas színtre emelték a mércét- vastapsot kaptak énekeseik és táncosaik egyaránt.