Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 16 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

"...minden növendék egy aprócska gyémánt a maga módján."

Tapolca, 2021. július 24. - A Járdányi Pál Zeneiskola- Alapfokú Művészeti Iskola udvarán tartotta hagyományos hangversenyét az intézmény Best of Cello névre keresztelt kamaraegyüttese. A nagy sikerű rendezvény után Kovács Adrienne- a lelkes tanítványok csellótanára válaszolt a kérdéseimre egy villáminterjú keretében.

 

- Mikor és kinek az ötletéből kelt életre, hogy köztéren is megmutassátok magatokat?

- A legelső alkalommal spontán ötlet alapján ültünk ki a Deák Ferenc utcai posta elé. Utána már megszerveztük a hangversenyeket, hogy megmutathassuk, mire jutottunk a gyakorlással.

Kovács Adrienne csellótanár, a rendezvény megálmodója.

- A hagyományteremtésből tradíció lett. Volt megszakítás, vagy minden évben megleptétek az érdeklődőket, a város polgárait?

- Csak a tavalyi évben volt szünet a vírushelyzet miatt.

- Milyen helyszíneken léptetek föl?

- Tóparton, a helyi Pisztráng- és Borfesztiválon, valamint intézményünk hangversenytermében is.

A Best of Cello kamaraegyüttes.

- Repertoár: állandó vagy változó?? Te választod ki a szerzeményeket, vagy közös döntés?

- Vannak kedvenc, visszatérő számok, mint pl. a Csillagok háborúja, Over the Rainbow... de mindig hozok új ötleteket, illetve a növendékek is adnak tippeket. Amennyiben sikerül olyan kottát szereznem, ami alkalmas a csellóhoz, vagy sikerül jól átírni, akkor megtanuljuk (mosolyog).

- Mennyit gyakorol a "csapat" egy- egy előadás előtt?

- Egy héten át minden délelőtt, szombati főpróbával.

- Elég vegyes a formáció- nemben és korban is. Nem jelentett nehézséget?

- Egyáltalán nem! Ez benne a lélekemelő, hogy ilyen sokszínű a csapat.

Előadás közben. Zongorán kísért: Takácsné Németh Magdolna.

- Egy zenepedagógus számára mindig külön öröm, ha növendékei között "gyémántra" lel. Volt, illetve van ilyen kiemelkedő tehetség?

- Igazából minden növendék egy aprócska gyémánt a maga módján. Akik zenei pályára mentek, azokra természetesen nagyon büszke vagyok, figyelemmel kísérem a pályafutásukat. Éppen a napokban jött a jó hír, hogy az egyik volt növendékemet- Deli Esztert- fölvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre.

- Igazi örömzenélést hallhatott a nagyérdemű szombat este. A megérdemelt jutalom sem maradt el- a véget nem érő vastaps. Már ezért megérte?

- A csillogó tekintetek mindent elárulnak. Illetve az is: az egyik végzős növendékem jelezte, hogy jönne jövő nyáron is. A felnőtt kezdő és újrakezdő csellisták pedig azt mondták, hogy megfiatalodtak ettől az élménytől. Kell ennél több?

- Visszacsatolva az előző kérdésre: van- e lehetőség segíteni Bennetek (anyagilag)? Amennyiben igen, milyen módon?

- Koncertek alakalmával egy csellótokot teszünk ki, amibe adományokat gyűjtünk. Ezekből kottákat, csellótartozékokat tudok venni.

Kottákat, csellótartozékokat vesznek az adományokból.

- Megérdemli ez a lelkes kis csapat, akik a közönségnek ilyen szép és tartalmas estét szereztek, hogy név szerint is fölsoroljuk őket.

- Így van. Alfabetikus sorrendben: Ambrus Lelle Sára, Gadó Sára, Galgóczy Imre, Kauker Szilvia, Kitli Jázmin, Kühár Korina, Nagy Benedek, Novák Viktória, Orbán Csanád, Perger Barbara, Puska Marianna, Tóth Levente, Varga Tünde, Varga Veronika. Zongorán kísért: Takácsné Németh Magdolna. (Valamint a kamaraegyüttes vezetője: Kovács Adrienne csellótanár- a szerk.)

- Az elmúlt évekhez képest nőtt vagy csökkent a csellós tanítványok száma? Van- e lehetőség jelentkezni?

- Az előző tanévben a vírushelyzet miatt nem volt lehetőségünk az iskolákban népszerűsíteni a hangszereket, ezért kevesebb új jelentkező volt az intézményünkben. Nagyon sok szeretettel várunk minden zenét kedvelő, tanulni vágyó gyermeket és felnőttet is! Ezen a linken lehet jelentkezni a következő tanévre:

 

https://forms.gle/XaEjtDRQaoHduTWq9

A hangverseny végén szűni nem akaró vastaps volt a jutalom.