Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 22 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

CSAK HAL & BOR ÉS MÁS SEMMI- Pisztráng Randevú Tapolcán

Tapolca- Egyszer volt, hol nem… de volt (van)- két helyi vállalkozó, akik nem utolsósorban barátok. Ifj. Mezőssy Zoltán (MZ/X Kereskedelmi Kft.) és Végh Tamás (Tópart Bisztró) mertek nagyot álmodni, majd ebből valóságot varázsolni. Így történhetett, hogy 2011 októberében- hagyományteremtő szándékkal- megnyithatta kapuit az I. Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál. Az előzményekről, visszajelzésekről, tévhitről, az idei fesztivál- pótló programról is kérdeztem a Hotel Gabriella ügyvezetőjét, az egyik ötletgazdát.

- A pihenés, kikapcsolódás évszaka döntő többségében a nyár. Végh Tamás barátommal ezért is szerettünk volna egy szezon- hosszabbító rendezvényt- nyúlt vissza a kezdetekig beszélgetőpartnerem, majd a folytatás sem váratott magára:- Mindketten az idegenforgalomból, turizmusból és vendéglátásból élünk itt, a festői szépségű Malom- tó vonzáskörzetében. Az ötletünkhöz adott volt a mediterrán hangulatot árasztó környezet, a kristálytiszta karsztvíz. A hetvenes évek végétől egészen 1991- ig az országban egyedülálló pisztrángtenyészet működött Ódörögdpusztán. Régebben a Viszló- patakban is rengeteg volt, így aztán nem túlzás, ha úgy fogalmazok: van múltja városunkban is ennek a halfajtának.

Ifj. Mezőssy Zoltán, a rendezvénysorozat egyik megálmodója.

Az is köztudott, hogy településünk borkereskedéséről is híres volt. Látványos pincerendszerek találhatók a város több pontján. Vulkanikus hegyeink lankáin pedig minőségi nedűket palackoznak. Így lett teljes a kép: pisztráng + bor, kiegészülve a kulturális rendezvényekkel.

Végh Tamás a másik ötletgazda- a Tópart Bisztró üzemeltetője.

Egy rendezvényt követően fontosak a visszajelzések is, erről is kérdeztem a vállalkozót. Ugyanis a fesztivál már több éve kinőtte az ország határait, külföldről is sokan érkeznek a programsorozatra. 

Zoltán bólogatott, majd mosolyogva kezdett a fölsorolásba. Kiemelte, hogy Dániából minden esztendőben érkezik egy „szakértői” csapat- ők is pisztrángtelepet üzemeltetnek, így szakmai szemmel is nézik a rendezvényt, emellett mindig elismerően is nyilatkoznak. Egyre többen látogatják a fesztivált Német-, Finn-, és Csehországból, valamint a szomszédos Ausztriából is. A Hunguest Hotel szállodalánccal együttműködve-a helyi vállalkozók is sokat tettek és tesznek azért, hogy az idelátogató külföldiek a világ legkülönbözőbb pontjaira vigyék városunk jó hírét.

Pisztrángból a "randevún" sem volt hiány.

ha már gasztronómia. Mi a siker receptje?- tettem föl az ilyenkor szokásos kérdést, a válasz széles mosoly kíséretében érkezett:- A siker és népszerűség egyik feléről már ejtettem szót. Tapolca ékszerdobozának is aposztrofálják a Malom- tavat és annak környékét. Ugyanis éppen a hely varázsa adja a programsorozat sava- borsát. Ehhez kérjük minden évben a Mindenható segítségét, hogy jó idővel ajándékozzon meg bennünket.

"Csak hal & bor és más semmi"

Az évek múlásával sikerült pozitív irányba fejlődnünk. Már három különböző helyen elhelyezett színpadon, több mint harmincöt kulturális programmal (benne külön attrakcióként a lézershow), 15- 20 boros- pavilonnal, 35- 40 kézművessel, nem utolsósorban 4- 5 pisztrángos sátorral, ahol a bőség zavara fogadja az idelátogatókat. Természetesen más jellegű gasztronómiai étkekkel is szolgálunk azoknak, akik nem szeretik a halat, a pisztrángot. A fölsorolásból is kiderül, hogy ez egy komoly költségvetésű rendezvénysorozat minden esztendőben, amely támogatók nélkül nem valósulhatna meg. Ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet mindnyájuknak.

A siker egyik kulcsa a mediterrán hangulatú Malom- tó.

- A sok pozitív visszajelzés mellett már olyan vád is ért benneteket, hogy nem tapolcai, hanem külföldi pisztrángot árultatok a standokon. Tegyük tisztába ezt a dolgot!

- A helyi Pisztráng Kft. ügyvezető igazgatójának- Boér Zoltánnak- köszönhetően ilyenről szó sincs. A szakember közel másfél évtizede foglalkozik pisztrángokkal, 2013- ban vette meg a tapolcai telepet. Ő biztosítja a halmennyiséget a rendezvényünkre. Azóta bővült a paletta- már pontyot, szürkeharcsát, valamint lazacpisztrángot is nevelnek.

Egyetlen olyan évünk volt, amikor Győrből kellett vásárolnunk, de az is határon belüli, minőségi hal volt. A külföldi fagyasztott árut mi sem szeretjük, értelemszerűen éppen az a lényege, hogy friss, helyben elkészített halat kínáljunk vendégeinknek.

A Hotel Gabriella is ínycsiklandozó finomságokkal várta a látogatókat.

Mint arról a médiumok hírt adtak, idén ugyan elmaradt a jubileumi program (pandémia miatt), de egyfajta hiánypótlásként került megrendezésre a Pisztráng Randevú- szeptember 25- 27- ike között.

- Valóban ez lett volna a tizedik, már egy ideje szőttük is a terveket Végh Tomival… de a vírushelyzet miatt nem volt kivitelezhető, így visszamondtuk- közölte a szomorú tényt beszélgetőpartnerem, majd hangsúlyozta: - A tradíciót nem szerettük volna megszakítani, ezért egy kisebb volumenű programmal (Pisztráng Randevú) kedveskedtünk azoknak, akik idén ősszel is meg szerették volna kóstolni a friss, tapolcai pisztrángot. A fesztivál- feeling maradt; nem adjuk föl a „harcot”, pozitívan tekintünk a jövőbe.

A Pisztráng Randevú utolsó napján simogató napsugarak mellett, pisztráng és bor várta az érdeklődőket.

Ennek a programnak a végkicsengése mindenképpen negatív. A lehűlés miatt a vendégforgalom nem volt számottevő. Sokkal inkább érzelmi oldalról közelítettük meg Tamás barátommal. Nem véletlen jelszavunk sem: Barátság, hecc, pisztráng! Ezt a jó kapcsolatot a jövőben is szeretnék ápolni, és hosszútávon kamatoztatni- summázott Ifj. Mezőssy Zoltán.