Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 23 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Átkozott 100 év- klip a trianoni békeszerződés kerek évfordulójára

Gyányi István (24) egy Jász- Nagykun- Szolnok megyei kisvárosnak- Kunhegyesnek a szülötte. Nemzeti identitástudata, valamint nagyszerű hangi adottságai is arra predesztinálták a tehetséges előadóművészt, hogy a trianoni békeszerződés kerek évfordulójára elkészítsenek egy mély tartalmi mondanivalóval és látványvilággal átitatott klipet- Átkozott 100 év címmel.

Az alábbiakban megismerhetik a kedves olvasók a sokrétű, alázatos énekest, valamint a lírai mű részleteibe is betekintést nyerhetnek.

Határozott karakter, pozitív kisugárzású fiatalember köszön vissza a képekről. István az éneklés mellett angol- történelem szakos pedagógusnak is tanul. Ez a jelen… de meséljen ő a kezdetekről.

- Kunhegyesen születtem, és itt is éltem az általános iskola végéig. Ezután Püspökladányban, majd Budapesten az ELTE-n tanultam. Rokonságom a Sárrétről, valamint Erdélyből származik. Az anyai dédnagyapám Püspökladányban született, majd Erdélyben szolgált katonaként, innen is nősült meg, egy igazi székely lányt vett el. A II. világháború után költöztek haza. Mindig megmosolyogtuk- már kiskoromban is-, hogy dédipapa vezetékneve Székely, és dédimamám Tímár, ő volt az igazi „székely” a családban.

 

Természetesen az is érdekelt, mikor is került kapcsolatba a zenével az énekes. Válaszában utalt rá, hogy már általános iskolás korában is tagja volt az énekkarnak. Minden szabad percét a zene és éneklés töltötte ki. Komolyabban a gimnáziumi tanulmányok végén, egy iskolai darab kapcsán kezdett el foglalkozni vele. Következtek az egyetemi évek, ahol Pákai Petra énekesnő és énektanár segítette „csiszolni” a hangját. A családjában dédnagyapja színjátszókört vezetett, többen játszottak hangszeren is, de mint mondta: - Éneklésben én vagyok az első szerencsepróbáló.

 

Ahogy utaltam rá, a fiatal művész az angol mellett történelem szakos pedagógusnak is tanul, emellett már fél évtizede a zenei pályán is sikeresen tevékenykedik. Bizonyára volt kellő inspiráció és segítség is.

- Igen. A történelem és az angol mindig a kedvenc tantárgyaim voltak, édesanyám pedig pedagógus, akivel rengeteg időt töltöttem az iskolában, táborokban, különböző programokon Így nagyon megszerettem az iskola, valamint a tanári légkörét.

Öt éve kezdtem komolyan foglalkozni az énekléssel, azóta vannak fellépéseim is. Mindehhez elengedhetetlen volt egy mentor, aki küldetésének tekinti a fiatal tehetségek segítését, számukra a közönség előtti bemutatkozást. Szerencsére engem is méltónak tartott a törődésre.

Ráczné Fekete Ilona- ma már a menedzserem- a Black Rose Project ügyvezetője- adta meg a kimerítő választ, majd rákérdeztem arra is a remek hangi adottsággal rendelkező énekestől, hogy még milyen műfajú szerzeményeket ad elő.

Kiemelte, hogy minden dal különböző témájú és minőségű. Amit viszont lényegesnek tart: mindegyik szerzeménynél sikerült kicsit fejlődnie és zeneileg jobb előadóvá válnia. Kiskora óta aktív szereplője volt nemzeti ünnepeken a megemlékező műsoroknak.

Az Átkozott 100 év dallal kapcsolatban hangsúlyozta- régóta szeretett volna egy nemzeti érzelmű, lírai, egyzongorás művet. Beszkid József zeneszerző és Toldi Tamás dalszövegíró valóra is váltották ezt az álmát. Több ilyen tematikus összeállítású, nemzeti érzelmű, ünnepi műsora van jelenleg is a repertoárjában. Külön örömének adott hangot, hogy június 4- től már a saját dala is elhangozhat.

 

Trianon még ma is sok embernek mindössze hét betű… de mit jelent Gyányi Istvánnak?

- Úgy gondolom, ez manapság egy igen kényes téma. Akár a hírek közötti böngészésekre, vagy éppen az egyetemen, szemináriumi teremben tapasztalt élményre gondolok... olykor élesen eltérő véleményekkel találkozik az ember. A területi veszteségektől, a számoktól és a tényektől elvonatkoztatva megannyi ember nehéz, sokszor szomorú sorsát jelenti nekem Trianon. Talán az a legrettenetesebb, hogy sokak identitásának legkardinálisabb része az anyanyelv és a szülőföld. Ez a valakikhez való tartozásunk alapja, sok embertől ekkor ezt vették el. Mintha hirtelen gyökértelenné váltak volna ott, ahol addig éltek.

 

Átkozott 100 év címmel jelent meg egy klip, amely látványvilágában és tartalmi mondanivalójában is komoly üzenetértékkel bír. Ennek előzményeiről is kérdeztem.

- A dalt sokszor meghallgattuk, több ötletünk is volt a képi megjelenítés kapcsán. Egyszer aztán a menedzseremmel leültünk. Megkérdeztem, ő mit lát maga előtt, ha becsukja a szemét, miközben a dalt hallgatja. Azt felelte: „- Embereket.”.

Azután elmesélte, hogy erdélyi utazásai során találkozott néhány öreg nénivel és bácsival, akiknek nagyon nehéz sorsa volt, de olyan szépen beszéltek magyarul, amilyet még sosem hallott. Bennem is emberek, határon túli, jó ismerősök és barátok képei jelentek meg. Ekkor döntöttünk úgy: a magyar jelképek és tájak mellett, a főhangsúlyt az arcokra, idős arcokra helyezzük. Tényleg az ellopott sorsok a legszörnyűbb következményei a szerződés életbelépésének. Szerettünk volna az elcsatolt területeken forgatni, de a hatályos rendeletek miatt, ezt nem tudtuk megtenni. Úgy gondolom, sikerült az üzenetet kifejező arcokra bukkanunk a mai Magyarország területén is.

A dalt és annak képi megjelenítését, marketingjét saját költségvetésünkből finanszíroztuk. Ilyen irányú támogatásokat nem kaptunk eddig, de nem is kértünk.

 

- „Az összetartozást soha nem adhatjuk fel”- hallható a dalban. Kíváncsi voltam rá, véleménye szerint a trianoni békediktátum után száz esztendővel működik-e mindez?

Rámutatott: amellett, hogy egyénfüggő- aki törődik az embertársával, az határon innen és túl is megteszi. Aki pedig nem fogékony erre, annak teljesen mellékes, melyik oldalon van. Azok számára ismeretlen szó az összetartozás, tartalom nélkül, mert csak az én számít.

 

Szó volt a múltról, kezdetekről, jelenről, klipről, Trianonról… a jövő sem maradhat ki. Tervek és célok?

- Június 4-én az Átkozott 100 év négy településen élőben is elhangzik- megemlékezések keretében. Bár nagyon szeretek tanítani, és boldog vagyok, ha az iskolában tölthetem a mindennapjaim, szeretnék egy nap eljutni odáig, hogy csak az előadóművészettel foglalkozhassam.

2019-ben és idén, 2020-ban is színpadra állítjuk az István a király rockopera zenés betéteit, és nagyon várjuk, hogy augusztus 15-e után a különböző produkcióinkkal ismét elkápráztathassuk a közönségünket- summázott a fiatal és tehetséges énekes- Gyányi István.

 

Fotók: Lévai Péter

A klip a következő linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=rW1vSi7_qM4