Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 25 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Postás Józsi: "Minőségi zenészekre szükség van..."

Tapolca- Ahogy arról értesülhettek a kedves olvasók, a Hunguest Hotel Pelion adott otthont annak a beszélgetésnek, ahol Dudar Feri mellett városunk elismert és népszerű mulatós zenésze- Postás Józsi- is készségesen válaszolt a kérdéseimre. Időutazásunk 2013- tól egészen napjainkig tartott. Részletek az alábbiakban.

2013- as esztendő két szempontból is meghatározó volt. Megvált a kenyéradó gazdájától, valamint szeptember 8- án történt Postás Józsival egy baleset is. Íme a részletek.

- Jól fogalmaztál. Mindkét történés mély nyomot hagyott bennem pró és kontra. A postán abban az időben komoly átcsoportosítások és létszám- leépítések is voltak. Mivel a zenei pályafutásom is beindult, döntenem kellett, a kettőt párhuzamosan már nem tudtam volna folytatni. Török Gyuláné hivatalvezetővel megbeszéltük a részleteket, majd megváltam az 1. sz. Postahivataltól. Ugyanakkor a Magyar Posta Zrt. támogatóként ott maradt mögöttem a mai napig.

A több szabadidőnek köszönhetően a magam kezébe vettem a sorsomat. A 2010- es zenei próbálkozásom kellő inspirációt adott a három évvel későbbi dolgokhoz- dalaimhoz és saját menedzselésemhez is.

2011- ben a fiával- Benedekkel lépett föl a Babatalálkozón.

 

A másik történet már szomorúbb (lehatja fejét). Szeptember 8- án (vasárnap) éppen a gönci pálinkafesztiválról indultunk hazafelé Szálinger Gábor barátommal, amikor egy gépjárművezető figyelmetlensége miatt balesetet szenvedtünk. Kollégám sérülések nélkül megúszta, nekem viszont szilánkosra tört a jobb kezem. Hat év alatt hét műtéten estem át, nagyjából egy esztendeje vagyok fájdalommentes.

Bizonyára minden okkal történik, akkor és ott mindez intő jel volt számomra. A kórházi ágyban az embernek sok ideje van átértékelni dolgokat. Máig előfordul, hogy erőn fölül vállalok, de olyankor elég a kezemre nézni… és rájövök: egy életem van, arra pedig nekem kell vigyáznom!

 

Több rajongót is érdekelt- ha megvált Józsi a postától, miért használja ezt a nevet, illetve visel magán postáskellékeket? A tőle megszokott huncut mosoly után elmondta: miután megvált a postától, részben megváltozott az arculata (image) is. Ennek fő oka, nem tudhatta, hogyan fogadná a közönség azt, ha egy olyan előadó lépne színpadra kézbesítő ruhában és fölszereléssel, akinek már semmi köze a céghez. Hiteltelenné vált volna.

Ugyanakkor, mivel a Postás Józsi névvel robbant be a köztudatba, fellépésein előkerülnek a már ismert kellékek, miközben mindez keveredik az új imázzsal.

A mulatós zene "nagy öregje"...

Fotó: Erőss Imre

 

Szintén sokan kérdezték, mi az oka annak, hogy kedvenc zenészük súlyfölösleggel küzd?

Némi hatásszünet után érkezett a válasz: - Akinek minimális rálátása is van egy kézbesítő mindennapjaira, az tudhatja: itt a hét minden munkanapja fölért egy edzéssel. Tizenhárom éven át napi 12 km, ebben volt kerékpározás, gyaloglás, lépcsőzés a negyedikre és vissza.

Az előadói karierem beindulásától ezek az „edzések” megszűntek, háttérbe szorult a rendszeres testmozgás. Ugyan sűrűn látogattam a volt ügyfeleimet, de ez a séta csak töredéke volt az addig megszokottnak.

A balesetem pedig végleg behatárolta a sportolási lehetőségeimet. Nem emelhettem súlyt. Mégis megtörtént: egy alkalommal zenekari kelléket igyekeztem a gépjárműbe tenni, miközben oly mértékben megemeltem magam, hogy a kezembe épített fém eltört. Így aztán újból meg kellett műteni. Ez olyan mértékben visszavetett, hogy még jobban leredukáltam a mozgásomat. Természetesen nem adom föl, kidolgoztam a magam stratégiáját. Az elmúlt egy hónapban 10 kg- tól sikerült megszabadulnom. Változtatni szeretnék az étrendemen is, úgy érzem van és lesz kitartásom, akaraterőm hozzá, mert az egészségemre csak én tudok vigyázni.

Szenes Iván Emlékkoncerten...

Fotó: DSÁ

 

Fraller József annak idején még a TRT (Tapolcai Rock Társaság) zenekarban kezdte. Azóta elég nagy ívet írt le a zenei pályája. Hanghordozók, számtalan fellépés határon innen és túl, mentorként is debütált. Adódott a kérdés: elégedett-e?

Mint mindig, ezúttal is átitatta válaszát az alázat. Hangsúlyozta, hogy az ember sohasem lehet teljesen elégedett, mert attól a pillanattól, hogy elhiszi- ő a „király”, nem fejlődik tovább. Utalt rá, az álmokból, tervekből sokat sikerült idáig megvalósítani, amit mindenképpen részsikerként könyvelhet el, bizonyos mértékű elégedettségre adhat okot.

A TRT a kezdet volt, amire szép emlékként tekint vissza, azóta viszont már országosan ismert mulatós zenésszé nőtte ki magát. Ugyanakkor bármit is tevékenykedjen az ember, a tervek és célok kitűzése, majd megvalósítása inspirálja őt is arra, hogy még sikeresebb legyen.

 

A népszerű énekes mulatós számokkal vált ismertté, ugyanakkor számomra a Magyarország című dal a kedvencem. Kíváncsi voltam rá, lenne-e kedves a jövőben hasonló kitérőkhöz?

- Amikor ez a hanghordozó és rajta ez a dal megjelent, éppen arra az időre datálható az én imázs- váltásom is. Komolyabb, letisztultabb előadásmódot hallhatott és láthatott tőlem a nagyérdemű. Kísérleteztünk. Amit meg kell említenem: ezt a nótát Kiss Tibor (Sláger Tibó) írta magának, majd a ko records Bt. hanglemezkiadó cég ajánlotta figyelmembe.

Az elején hezitáltam, mert ez összességében több volt egy dalnál… sokkal inkább egy hatalmas kihívás. Szövegvilágát, tartalmát tekintve is egy átszellemült előadót, előadást igényelt. Pár nap gondolkodás után igent mondtam. Hangszerelés és föléneklés után már éreztem az egyediséget a dalban, ezt tette különlegessé.

Ezután elkészült az album is, amelyen slágerek, saját dalok is szerepeltek, de nem vitás, a Magyarország című szerzemény „eladta” a hanghordozót- fogalmazott elismerően Józsi, majd hozzáfűzte, hogy föltétlenül elismerés illette Sláger Tibót és az ötletgazda hanglemezkiadóját is.

A mindig mosolygó előadó- a fotó kedvéért- ezúttal komoly arccal.

 

- Gondolkodom- e hasonló dalok előadásában?- tette föl önmagának is a kérdést a tapolcai zenész, majd meg is válaszolt magának: - Vannak a fejemben ilyen jellegű gondolatok, de nem szeretném teljesen kiteregetni a lapjaimat. Meghagyom a következő album készítéséhez. Ötletekben nincs hiány, bízom benne, hogy ezt is sikerül megvalósítanom. A többi már a hallgatóság dolga, ők adják majd az „érdemjegyet”.

 

Dudar Feri mentoraként megmutatta egy másik oldalát is Postás Józsi. Erről is megtudhattam a részleteket, amelyet megosztok a kedves olvasókkal.

Válaszában kiemelte azt az ominózus mulatós wellness hétvégét, amkor Dudar Feri első szóra jött, majd átütő sikert is aratott. Azon az estén sok mindenről esett szó a zenész jövőjével kapcsolatban. A vége pedig egy remek hanghordozó lett, ami jelenleg is egész jó eladási mutatókkal rendelkezik.

Nem mellékes, hogy Feri azok közé tartozik, akikben valóban egyesül a szakma szeretete, a tudás és alázat. Azóta már tiszteletdíjas fellépései vannak, az ország számtalan pontjára hívják.

Beszélgetés közben a két jóbarát a Tóparton.

 

Beszélgetésünk végén Józsit is megkérdeztem a műfajjal kapcsolatban.

- Elsősorban a már elmondott, szakmához köthető kritériumoknak kell megfelelni. A közönség maximális kiszolgálása és szórakoztatása. Értük vagyunk, nekik szólnak a dalaink. Bizonytalan ez a szegmens is, ha üres a naptárunk, fölkopik az állunk.

Telített és egyben fölhígult is a piac, rengeteg az előadó… ugyanakkor a minőségi zenészekre szükség van, jobban keresik őket. Talán ebből a szempontból helyzeti előnyben vagyok, de mindig meg kell újulni, hogy talpon tudj maradni. Akkor jó, ha a szakma egyben szerelem is, nem pusztán megélhetési forrás. Ahogy a híres énekes- Axl Rose fogalmazott: „Mi egyszerűen azt csináljuk, amit érzünk, és nem törődünk semmi mással. Mi mind megdolgoztunk azért, hogy zenészek legyünk, és ezt akarjuk csinálni, ameddig csak bírjuk. Ez az, ami igazán fontos.”

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak házigazdánknak, a Hunguest Hotel Pelionnak, ezen belül a szálloda általános igazgató- helyettesének- Töreky Attilának is, aki készséggel biztosította ezúttal is a helyszínt számunkra.

Beszélgetésünknek a Hunguest Hotel Pelion adott otthont. 

Balról jobbra: Töreky Attila általános igazgató- helyettes, Postás Józsi és Dudar Feri.