Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 27 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Dudar Feri: zene és agrárium

Tapolca- Településünk egyik kedvenc mulatós zenésze- Postás Józsi. Ezúttal nem egyedül érkezett beszélgetésünk helyszínére, a Hunguest Hotel Pelionba. Vele tartott felfedezettje- Dudar Feri is. Ismerjék meg a kedves olvasók is a tehetséges előadót.

Rövid curriculum vitae- jében elmondta: egy Fejér megyei faluban- Kislángon látta meg a napvilágot, és jelenleg is ott él. Egészen gyermekkoráig nyúlik vissza a zene szeretete. Anyai nagyapja harmonikásként volt a lakodalmak elmaradhatatlan hangulatfelelőse. Emellett kiemelte általános iskolai igazgatójának hathatós segítségét a hangja csiszolásában, amiért hálás a mai napig.

Így aztán adódott a kérdés, emlékszik- e az első meghatározó zenei élményére?

- Kiemelkedőre nem emlékszem- mosolyodott el Feri, majd mélyre nyúlt az emlékeiben, és folytatta: - Amikor szüleimmel bármilyen zenés rendezvényre mentünk, engem bizony hatökrös szekérrel sem lehetett a zenekar mellől elvontatni. Ezek az élmények nagymértékben hatottak rám.

Fotó: Juhász Andrea

 

Az egyre népszerűbb előadó fő csapásiránya mégsem a zenei szegmens, hanem az agrárium, a szántóföldi kultúra.

Hosszas bólogatás után válasza elején hangsúlyozta- ez is gyermekkoráig nyúlik vissza. Édesapja minden alkalommal vitte magával a termelőszövetkezetbe, tetszettek neki a mezőgazdaságban látottak… olyannyira, hogy: - Amíg más gyerekek nyaraltak, én azt vártam, mikor kezdődik az aratás- mondta mosolyogva, majd kitért arra, hogy középfokú tanulmányait is mezőgazdasági iskolában végezte. A termelőszövetkezeti éra megszűnése után már saját földterületekkel és gépparkkal kezdték meg a gazdálkodást.

A zenére visszatérve kiemelte, hogy nyolcadik osztály elvégzése után kapott egy orgonát, amelyen autodidakta módon meg is tanult játszani. Egy kislángi formációval zenéltek lakodalmakban.

Mivel fontosnak tartotta a fejlődést, tovább képezte magát. Remek tanárainak köszönhetően sikerült még jobb, minőségibb előadóvá válnia.

 

Fölmerült a kérdés, vajon mennyire egyeztethető össze a két- egész embert igénylő- elfoglaltság?

- Össze lehet kovácsolni, de kétségtelen, mindkettő időigényes. Az agráriumban különösen tavasszal és ősszel rengeteg a munka. Zenei téren pedig a megrendelők számától függ, akkor jó, ha minden hétvégénk foglalt. Summázva: rugalmasan minden megoldható. Főleg, hogy a családom is teljes mellszélességgel mellettem áll és támogat.

Nem pusztán munka, hanem baráti kapcsolatban is van a két zenész.

 

Társaságunk harmadik tagja- Postás Józsi figyelt föl Dudar Feri tehetségére. Nem pusztán munka- hanem baráti kapcsolatban is állnak. Ennek előzményeiről is faggattam. Széles mosoly kíséretében nézett zenész- kollégájára, majd elmesélte, hogy a szomszéd település polgármestere volt a közös ismerős, rajta keresztül ismerte meg a tapolcai mulatós zenészt.

- Néhány fellépésére elmentem, majd mindketten arra jutottunk- menne ez nekem már egyedül is (mindketten mosolyognak). Sokat segített, amiért ezúton is köszönet illeti.

2019 novemberében megjelent az első hanghordozóm, ami ékes bizonyítéka annak, hogy „életképes” vagyok ezen a téren is.

 

Feri a CD- n nem csak slágereket énekel, hanem saját dalokat is, amelyeknek a szövege is a nevéhez fűződik.

Helyeslően bólogat és megerősíti információmat. Rámutatott: öt dal az övé, egy Postás Józsi szerzeménye, a többi pedig olyan ismert dal, mint például A rózsák könnyesek, Jegenyefán vagy az Egy kicsi ház. A 14 nótát tartalmazó lemez a Trimedio Records Kft. gondozásában jelent meg.

Szeretné, ha a következő- idén őszre tervezett hanghordozóján már a saját dalai lennének többségben.

Dudar Feri- kezében az első hanghordozójával.

Fotó: Dudar-Falusi Renáta

 

A szimpatikus, mosolygó zenészt arról is kérdeztem: igaz- e a hír, miszerint éjszaka írja a dalszövegeit?

- Igen- válaszolt bólogatva, majd hozzáfűzi: - Amikor éppen nem jön álom a szememre, vagy megébredek, akkor jön az ihlet. Gyorsan kézbeveszem a telefont és lepötyögöm a szöveget. Aztán másnap- ha szükséges- még finomítok rajta.

 

Bő egy esztendő elteltével már sikeresnek mondhatod magad. Határ a csillagos ég?- tettem föl a következő kérdést.

Megfontolt válaszában utalt rá, hogy ez előre nem borítékolható, ugyanakkor mindent elkövet annak érdekében, hogy továbbra is sikeres maradjon.

- Az embernek mindig van hova fejlődnie, ha kellő szakmai tudással és alázattal is rendelkezik, akkor a csillagos ég is lehet a határ… de legfontosabb a közönség szórakoztatása, maximális kiszolgálása.

 

- Szerintem sokan örülnének egy Postás Józsi- Dudar Feri duettnek! Vélemény?

- Már többször eljátszottam a gondolattal, biztos vagyok benne, hogy csak idő kérdése. Egyébként a tavaly novemberi wellness mulatós hétvégén már volt egy közös improvizatív fellépésünk. Kellő alázattal mondhatom, hogy átütő sikert arattunk Józsival (aki hosszasan bólogat).

Fotózás a Tóparton. Balról jobbra: Postás Józsi, Dudar-Falusi Renáta és Dudar Feri.

 

Beszélgetésünk végén a közeljövőről és távolabbi tervekről, fellépésekről is kérdeztem.

Örömmel tudatta velem, hogy februárra és márciusra már betelt a naptár, de a későbbi időpontokból is egyre kevesebb szabad. Utalt arra is: amíg nem volt jelen a médiában, nem lépett fel a televíziós műsorokban, jobbára csak szűkebb pátriájában- Fejér megyében szórakoztatta a nagyérdeműt. Azóta már az ország legkülönbözőbb pontjaira is hívják.

Végezetül néhány szóban kifejtette a műfajról is a véleményét: - A mulatós szegmens is fölhígult. Természetesen mindkét véglet megtalálható: vannak nagyon tehetséges fiatalok, de kritikán aluli próbálkozások is. Szerencsére az utóbbiak közül legtöbben egy idő után lemorzsolódnak. Nem könnyű a köztudatban maradni, még akkor sem, ha már ismert az ember.

Véleményem szerint fontos lenne az OSZK vizsga és engedély, mert sokan átesnének azon a bizonyos szitán. Jómagam például Páyer Öcsinél és Szirmai Lászlónál vizsgáztam, örülök, hogy ilyen zenei ikonok tereltek jó irányba. Számomra a közönség szórakoztatása a legfontosabb, ehhez elengedhetetlen, hogy minőségi színvonalat biztosítsak nekik. Akkor nem marad el az előadó számára legnagyobb elismerés: a taps, a vastaps!

Köszönöm szépen a lehetőséget, a segítséget Postás Józsinak, a helyszín biztosítását pedig a Hunguest Hotel Pelionnak, illetve az általános igazgató- helyettesnek- Töreky Attilának- summázott a népszerű mulatós zenész-Dudar Feri.

A beszélgetésünk helyszíne: Hunguest Hotel Pelion ****

Balról jobbra: Töreky Attila általános igazgató- helyettes, Postás Józsi és Dudar Feri.

Fotó: Dudar-Falusi Renáta