Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 26 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

"Úgy érzem, hogy sikerült életet lehelnem az élettelenbe..."

Tapolca- Hét évet kell visszanyúlni időben, ugyanis még 2012- ben készítettem interjút Bogdán Györgynével és Szabóné Tolner Edittel, akik annak idején figurális zöldség- és gyümölcsszobrászat terén arattak osztatlan sikert.

Az utóbbi hölgynek azóta már másik hobbija is van, amit idővel művészi szintre szeretne fejleszteni- főállásban. Az alábbiakban megtudhatja a kedves olvasó Edittől, miért is lehet „beleszerelmesedni” a harisnyavirág- készítésbe.

Először az elmúlt hét esztendő történéseire voltam kíváncsi, folytatták, folytatta- e a fentiekben említett tevékenységet?

Kicsit komor arccal közölte, hogy a munkahelyi elfoglaltságuk miatt képtelenség lett volna teljesíteni a megrendeléseket. A „szobrászkodást” azonban nem hagyták abba, rokonoknak, barátoknak a mai napig készítenek egy-egy csokrot, dísztálat- igény szerint.

Kiemelte: kétségtelenül látványos alkotások, de nagy hátrányuk, hogy nem maradandók. Így aztán igyekeznek az utókornak- legalább- fotókon megörökíteni ezeket a gyümölcsökből és zöldségekből készített csodákat… de melyek ezek?

Az alkotó- Szabóné Tolner Edit

 

A válasz nem is váratott magára: - Az egyik leghálásabb és leglátványosabb a dinnye, de szépséges művek alakíthatók ki a sárgarépából, céklából, almából, körtéből, narancsból, kiviből, brokkoliból, de még a hagymákból is (mosolyog).

A kép jobb oldalán a mester- Bogdán Györgyné (Gizi)

 

A rövid kitérő után következett az interjú valódi apropója. Az egyik közösségi oldalon láttam meg Edit új hobbiját, amelyben már egy hónap után is látványos a fejlődés. Igényes művek kerülnek ki a kezei közül. Mik ezek? A harisnyavirágok… ennek előzményeiről, részleteiről, valamint terveiről is kérdeztem.

Széles mosollyal kezdett bele az időutazásába. Kiemelte, hogy már gyermekkorában is minden anyagból megpróbált kihozni valami értékelhetőt… de ez a kreatív énje csak felnőttként tört felszínre. Először a fentiekben is említett figurális zöldség- és gyümölcsszobrászat, majd az ékszerek, most pedig a harisnyavirágok készítésénél.

- A világhálón láttam rengeteg videót a munkafázisokról, de tulajdonképpen nagy különbséget nem tapasztaltam köztük. Ez adott kellő inspirációt- majd én megmutatom, hogy lehet ezt másképpen, kreatívabban is kivitelezni. Már több éve hezitáltam, nem mertem belevágni, de most éreztem igazán: eljött az én időm, ezzel a hajóval kiköthetek.

A mi lakásunk klímáját nem igazán szeretik az élővirágok, így még egy okkal több volt, hogy kipróbáljam magam a harisnyavirágok világában- tájékoztatott Edit, majd hozzátette- az elhatározást a tett követte. Rövidesen elkészült az első műve, egy orchidea, amely nem várt sikert aratott az egyik közösségi oldalon való publikálás után. Azóta megállás nélkül készülnek a szebbnél- szebb alkotások, de nem futószalagon, hanem mindegyikbe beleteszi lelke egy darabkáját és tudása legjavát. Ahogy fogalmazott: - Úgy érzem, hogy sikerült életet lehelnem az élettelenbe.

Kétségtelen, hogy csak nagyon közelről látható a különbség, mert a megtévesztésig életszerűek, rendkívül cizelláltak az alkotások. Külön kiemelte- örömmel tölti el, hogy rövid időn belül sikerült kialakítani a saját stílusjegyeit, amelyről azonnal felismerhetők a kezei közül kikerült növények.

Orchideacsodák harisnyából- igény szerint.

 

Érdekelt az is, milyen összetevőkből áll össze egy harisnyavirág?

Miközben belekezdett mondandójába, az asztalon díszelgő orchideán mutatta is, miről van szó: - Elengedhetetlen kellék a különböző vastagságú drót. Jómagam 0.7- 0.8 mm- eset használok a szirmokhoz, mert jól hajlítható. A levelekhez már 1- 1.2 mm, a szárhoz pedig kb. 2.5 mm vastagságú drótot használok a stabilitás miatt. Amikor kialakítottam a kívánt formákat, ráhúzom a megfelelő színű harisnyát, majd cérnával áttekerem és megcsomózom. Miután elkészültek a szirmok, a bimbók, levelek, szárak következnek. Az utóbbit egy öntapadós, szigetelőszalaghoz hasonló anyaggal vonom be. Amikor elkészülnek az alkotóelemek és egy egészet alkotnak, jöhet a kaspó, cserép. Az esetek többségében ebbe kerülnek bele a harisnyavirágok. Az aljára „nehezéknek” kavicsokat teszek, majd kivágom a megfelelő méretű nikecellt, az adott helyre pedig a szár vastagságú furat kerül. Ebbe illesztem bele a kész művet. Ezt azért is szeretem jobban, mint a gipszes változatot, mert aki nem kaspóba vagy cserépbe szeretné elhelyezni, vagy éppen nikecell helyett kavicsokba, földbe vagy egyéb alkalmatosságba, sokkal mobilabb és sérülésmentesebb- mutatott az előttünk látható nikecell bélelésre, amelynek tetejére díszítőelemként faháncsot szokott helyezni.

Szabóné Tolner Edit- alkotás közben.

 

Érdeklődve hallgattam, ahogy Edit elmagyarázta a munkafázisokat, ugyanakkor már ott motoszkált bennem a következő kérdés: vajon mennyi időt igényel egy- egy virág elkészítése?

Rövid gondolkodás után közölte velem, hogy ez a növény nagyságától és a bonyolultsági szintjétől is nagymértékben függ. Példákkal is demonstrálta: az egyszálas, 3-4 virágú, 1-2 bimbós orchidea nagyjából két óra alatt készül el, míg a többszálas, 10- 12 virágú, 5-6 bimbós változat akár nyolc órányi effektív munkát is igényelhet. Hangsúlyozta, hogy aránylag gyorsan is dolgozik, ami szerencsére nem megy a minőség rovására. Ennek fő oka, hogy élvezettel, szeretettel és minden nap nagyobb rutinnal végzi a munkafolyamatok minden egyes mozzanatát. Nem véletlen, hogy az elmúlt egy hónap alatt közel ötven virágkompozíció került ki a kezei közül.

Nem csak orchideák, hanem ibolyák, ciklámenek, rózsák, futókák is készülnek.

 

Az emberben fölvetődik az újabb kérdés: mennyire költséges ez a hobbi?

Edit fölsorolta a már említett alkotóelemeket, miből és mennyire van szükség… majd hozzátette: - Jelen esetben is igaz- némi változtatással- a „Sok kicsi sokra megy” mondás, de én úgy fogalmaztam, hogy: Sok kicsi sokba kerül (elmosolyodik).

 

Az alkotó a következő percekben örömének adott hangot, hogy annak ellenére, hogy a legtöbben orchideákat kérnek, az ő repertoárjában már a ciklámen, ibolya, rózsa és futóka is szerepel. A közeli és távolabbi jövőben pedig tervei közt kapott helyet a fikusz, bonszai és egy közel embernagyságú orchidea kivitelezése is, amely A szerelem illata című filmben tetszett meg neki.

 

Beszélgetésünk záróakkordjaként a már tradicionális kérdést tettem föl Szabóné Tolner Editnek: Mit jelent számára a harisnyavirág- készítés?

- Ez egy jó kérdés… sok mindent! Önmegvalósítás, kiteljesedés, az alkotás öröme, „szerelem”, művészeti ág, és egy jelképes kikötő, ahol- úgy érzem- lehorgonyozhatok végleg. Szeretném olyan szintre fejleszteni a szakmai tudásom, hogy az év 365 napján alkothassak… mindezt főállásban. A hobbiszintből művészi kompozíciókká varázsolni a kezeim közül kikerülő növényeket.

Petőfi Sándor: Az árva lyány című költeményében olvasható:

 

"Szeresd a virágot

És ne féltsd szívedet,

Mert, ki ezt szereti,

Rossz ember nem lehet...”

 

Remélem a (harisnya)virágra is igazak ezek a szavak- fejezi be Edit gondolatfüzérét mosolyogva.