Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 93 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

NAGY minőségű bort mindenkinek!

Uzsa- Felsorolni is nehéz lenne azt a rengeteg pincészetet, ahol öregbítik a borrégiónk hírnevét. Bizonyára mindenkinek megvan a maga kedvence, de szívesen megkóstolja alkalomadtán a többiek minőségi nedűjét is.
Sorozatomat az uzsai székhelyű Nagy & Nagy Borászat bemutatkozása nyitja. Kérdéseimre a családi vállalkozás egyik hölgytagja- Franciska- válaszolt.

- NAGYon kíváncsi vagyok a családi bormanufaktúra történetére a kezdettől napjainkig. Vágjunk is bele!

 

- A céget édesapám, Nagy Lajos és nagybátyánk, Nagy Csaba alapította 1999-ben. Uzsán vásárolták meg a régi Eszterházy pincét. Kezdetben folyóbor felvásárlással és ennek további eladásával foglalkoztak, 2002-ben pedig szőlőtelepítési programba kezdtek. Ma már a közel 50 hektáron gazdálkodunk és pincénk tizenhatezer hektoliter bor befogadására képes. Nedűink reduktív erjesztéssel készülnek.

 

- Hol gazdálkodtok, hol terül(nek) el a termőterület(ek), illetve hol készül a minőségi bor?

 

- Területeink Lesenceistvándon, Nemesvitán, Káli-medencében (Mindszentkálla), Diszelben, Csobáncon és Várvölgyön találhatóak. A feldolgozás és a termelés Uzsán folyik. 2007-ben már töltöttünk palackos bort. Azonban 2014-ben brand építésbe kezdtünk, valójában innen számítjuk a palackos borainkat.

 

- Borász mindenki a családban, vagy apáról gyermekre száll(t) a szakma minden fortélya?

 

- Apánál és Csabinál igaz ez az „apáról fiúra száll”- t teória. Noémi közgazdász szakon végzett Sopronban, én pedig Budafokon tanultam borász technikusként. Testvérem 2010-től, én pedig 2014-től dolgozom a cégnél főállásban. Igazság szerint mind a ketten részt veszünk a borkészítés folyamatában, Noémi az irodán tart kézben mindent, én pedig a termelésben, valamint a laboratóriumban segítem a fiúk munkáját. Apáék pedig mindig új piacokat keresnek.

Sokat tanulunk a kollégáktól is, kisebb fortélyokat minden nap tanulunk.

 

- Mekkora termőterületen gazdálkodtok? Mekkorával kezdtétek és várható-e még bővítés?

 

- Jelenleg már közel ötven hektáron gazdálkodunk. Annak idején tízzel kezdtük. Folyamatosan cseréljük le a régi, úgymond „öreg” szőlőket, és telepítjük a fiatalokat. Tavaly öt hektár Irsai Olivér- t telepítettünk Mindszentkállán.

 

- Sok ember segíti a munkátokat?

 

- Minket is beleszámolva húsz ember dolgozik a cégnél.

 

- Hány fajta bor készül, melyek ezek?

 

- Elég sok fajtával dolgozunk. Olaszrizling, Kéknyelű, Irsai Olivér, Zenit, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rozé, Cabernet Sauvignon. Ottonel Muskotály (édes), Zenit- Irsai Olivér (félédes). Ezek különböző kiszerelésben találhatóak meg: 0,75 literes üveg, 1,5 literes Magnum palack, 3 literes ill. 10 literes Bag in Box.

 

- Melyikre vagytok a legbüszkébbek, vagy mindegyik a ti „gyermeketek”… és egyformán szeretitek mindet!

 

- Igazság szerint nem tudunk különbséget tenni a boraink között.. de amire büszkék vagyunk- az a Kéknyelű.

 

- Van (volt) kedvenc évjárat, ami kiemelkedik a többi közül? Esetleg kedvenc bor?

 

- 2013-as évjárat nagyon jó volt. Ebben az évben sikerült egy finom Olaszrizlinget és egy Kéknyelűt készítenünk. Ezek prémium kategóriák lettek. Mindegyikből 3000 palackot töltöttünk le, amiből a Kéknyelű hamar elfogyott az Olaszrizlingből még van egy- két palackkal.

 

- Volt-e elismerésetek, megmérettettétek-e boraitokat, vagy ez sokadlagos dolog?

 

- Kisebb helyi borversenyeken vettünk eddig részt. Nagyobb megmérettetéseken még nem indultunk.

 

- Miért ajánlanád a saját nedűidet a Kedves Olvasóknak?

 

- Javaslom, hogy kóstolják meg! Nálunk olyanok a borok, mintha a szőlőt ennék abban a pillanatban az emberek. A reduktív technológiának köszönhetően nagyon frissek a boraink.

 

Franciska (bal oldali fotó) örömmel válaszolt a kérdéseimre, ő a termelésben, laboratóriumban, Noémi (jobb oldali fotó) pedig az irodában segíti hatékonyan a családi borászat munkáját.

 

- Van-e hatalmi harc a vevőkért, vagy ebben a „csárdában” sok „dudás” (borász) is elfér?

 

- Vevőket találni és megszerezni nagyon nehéz. Az idei évjárattal kezdtük el a másfél literes gasztro- vonalat. Érzékeltük, hogy ezzel a termékkel nehézkes bekerülni erre a piacra, de nem lehetetlen...

 

- Mennyire fontos a vásárló- barát ár, illetve melyik réteget céloztátok meg elsősorban?

 

- A versenyárat tartani kell, fölé hiába megy az ember... persze a minőség is fontos, de első az ár a nagykereskedőknek, utána jön csak a minőség. Mi tudjuk tartani az árat és természetesen a minőséget is. Elsősorban azt a réteget szeretnénk megcélozni, akik élvezik, szeretik a finom borokat, kicsit értenek is hozzá... akik az adandó alkalomkor a minőségi borokat veszik elő, részesítik előnyben.

 

- Nagyon dizájnosak a palackos borok. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a kreatív külső, a „csomagolás”, az üvegek, a címkék. Erről néhány mondatban…

 

- Az első címkénket nagyon nehezen választottuk ki. Rengeteget gondolkodtunk rajta. Ez még a jelenlegi címkénk. Kapunk rá pozitívat és negatívat egyaránt… de úgy érezzük, hogy amíg a márka nem futott be, és nem ismerik az emberek, fölösleges újabbra váltani.

Mi nem törekszünk az agyondizájnolt címkére. Inkább a színek mellett döntöttünk, persze azok közül sem a kirívóakra. A harsány, de mégis kulturált megjelenést választottuk.

 

- Tervek, célok?

 

- További szőlőtelepítést tervezünk, valamint a céget is szeretnénk bővíteni- új raktárakat építtetnénk, és ugye tartályból sem elég sohasem!

Valamint egy kóstolóhely is tervben van, ahol nagyobb csoportokat is tudnánk fogadni.

 

- Akiknek felkeltettük az érdeklődését, hol érhet el Benneteket, hogyan rendelhet a NAGYszerű nedűkből?

 

- Nagy és Nagy Borászat telephelyén- Uzsa, Lázhegy utca 9. vagy online a http://nagyesnagyboraszat.hu címen, de elérhetőek vagyunk a +36 87 436 687, +36 30 2179283 és a +36 30 5972337 számon is.

A cég egyik alapítója- Nagy Lajos (Franciska édesapja).