Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Szakonyi Balázs: egy lokálpatrióta asztalos

Krisztusi korban van. Éppen elegendő idő ahhoz, hogy szakmailag és emberileg is elérjen egy olyan színvonalat, biztos alapot, amelyre élete következő fejezetét építheti. Még akkor is, ha napjainkban egyre nehezebb az érvényesülés, nagybetűs Embernek maradni pedig igazi bűvészmutatvány. Nagyszerű asztalos, remek édesapa, családcentrikus, nem utolsósorban lokálpatriótának vallja magát. Bemutatkozik: Szakonyi Balázs.

- Mesélj nekünk a „kis” Balázsról és az eddig megtett útról!

 

- Az Úr 1983. esztendeje, első havának huszonnyolcadik napján láttam meg a napvilágot Tapolcán. Mivel szüleim Zalahalápon építkeztek, így természetes volt, hogy gyermekéveimet is itt töltöttem. Általános iskolába is idejártam először, majd a tapolcai- akkori- Kazinczy Ferenc oktatási intézménybe. Középfokú tanulmányaim is ehhez a településhez köthetőek, a Széchenyi István Szakképző Iskolában tettem sikeres asztalos vizsgát. Ezt követően pedig a keszthelyi VSZK- ban érettségiztem. Ezek, így utólag, jó alapnak bizonyultak a sikeres folytatáshoz.


Balázs- Kedvesével: Kulcsár-Horváth Adriennel és fiával- Leventével.

 

- Menjünk vissza az időben. Amikor ilyen minőségi munkákat lát az ember, felvetődik a kérdés: öröklött vagy tanult, esetleg mindkettő?

 

- Áldom az Urat, hogy ilyen fantasztikus szüleim vannak, volt kiktől örökölnöm a kézügyességemet. Édesanyám a zalahalápi óvodában dolgozik óvónőként. Nagyon kreatív, már az én gyermekkoromban rengeteg játékot készítettünk együtt a legkülönbözőbb anyagokból.

A másik oldalról édesapám is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma ilyen munkák kerülnek ki a kezeim közül. Huszonkét éven át volt hivatásos vadász, sok trófea- alátétet faragott. Abban az időben kaptam tőle az első pozitív impulzusokat a szakmát illetően. Meg kell említenem szeretett anyai nagypapámat- aki már nem lehet köztünk-, szintén asztalos volt. Több helyről is sikerült magamba szívnom a szakma szeretetét és elengedhetetlen vonzatait.

 

- Van még valaki, aki nagyban hozzájárult, hogy jó szakember váljon majd belőled.

 

- Így igaz. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni szakoktatómról, Borda Józsefről. A szerkezeti alapoktól a fafaragásig, vagy az intarziakészítésig, behatárolva a teljes palettát, a bútor-, műbútor-, és épületasztalos szegmenst.

Aki Józsi bácsitól tanult, az egészen biztosan megállta, megállja a helyét a szakmában. Középfokú tanulmányaimat követően dolgoztam többek közt a Pálffy és Papp Kft.- nél, ahol további hasznos ismeretekkel bővültem az épületasztalosként.

 

 

- Ezt követően mertél nagyot álmodni és …

 

- 2015 májusában döntöttem úgy, itt az ideje, hogy saját vállalkozásba kezdjek, egy akkorra már jól felszerelt műhelyben. Itt is sokat számított, hogy édesapám asztalos vállalkozóként dolgozott, az átadott tudás mellett szerszámokat is örököltem tőle. A bővítés óta már teljes belsőépítészettel foglalkozom. Fontos a folyamatos fejlődés, más munkáiból is merítek hasznos ötleteket.

Vallom, hogy itt is elengedhetetlen a szakma iránti szeretet és alázat, a tudás, kreativitás, és az, hogy minden munkádba tedd bele a lelked.

 

- Akkor bátran kijelentheted, hogy jól választottál szakmát.

 

- Mindenképpen. Amikor az embernek a szakmában való tevékenysége nem munka, hanem szerelem, kihívás, hobbi, önmegvalósítás és kiteljesedés egyben, akkor csak nyerhet vele, és egészen biztos, hogy jól választott. Emellett maradandót is alkothatok. Az asztalos szakma sem működik másképp, oda kell tenned magad maximálisan. Igaz, talán motiválóbb, ha nem pusztán nyolc órában végzett muszáj munka, hanem a magam ura vagyok, így teljesítem a megrendeléseket. Nekem is végig kellett járnom azokat a bizonyos létrafokokat, hogy mára egy sikeres szakember legyek. Örömmel tölt el, hogy sok a munkám, de ez hosszú út volt, és ami a mai világban fontos tényező, jó a marketingem.

Jómagam terveztem a honlapomat (www.excusiveasztalos.hu), ahol mindenről tájékozódhat az érdeklődő, ami velem és a munkáimmal kapcsolatos, de megtalálható vagyok a legnagyobb közösségi portálon, három helyen is (Exclusive Asztalos, Fabatka és Trófea alátétek, vadászati fafaragások).

Csodaszépeket lehet alkotni, de mindig van hova fejlődni, így aztán nem csak a fát, hanem magamat is csiszolom, alakítom (mosolyog).

 

 

 

- Pozitívan állsz hozzá az élet egyéb dolgaihoz is. Lokálpatriótaként, ahol tudsz segítesz, aktív a társadalmi szerepvállalásod.

 

- Ezt csak így érdemes. Szeretem a várost, magaménak is érzem, mindent elkövetek azért, hogy mások számára is élhető település legyen. Ehhez azonban egy ember kevés.

Ugyanakkor, ha valaki tenni, segíteni szeretne, nem feltétlenül csak pénzre van szükség, bár kétségtelen, hogy fontos mozgatórugója mindennapjainknak. Sok esetben elég jó példát mutatnod és megfelelő partnerekre találsz. Jelenleg is egy olyan mozgalom tagja vagyok (Fidelitas- Tapolca), ahol nem a társadalmi politika szintjére tereljük a dolgokat. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ez nem minden esetben küszöbölhető ki. Azokkal a dolgokkal, amelyekkel nem értünk egyet, szóvá tettük, és így fogunk cselekedni a jövőben is. Ezzel a szerepvállalásommal a közjót szolgálom, ahogy teszik ezt a mozgalom tagjai is. Egy élhető, szerethető Tapolcát szeretnénk.

 

 

- A megfelelő partnert is sikerült megtalálnod...

 

Nagyjából fél esztendeje kerestem meg Fenyvesi Zoltánt, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnökét, mert Tapolcán és Sümegen is azt tapasztaltam, mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen, akin csak lehet. Nagyszerű partnernek bizonyult abban, hogy közös erővel tenni tudjunk az emberekért, szerveződésekért. A teljesség igénye nélkül ilyen például a tapolcai polgárőrség, akik néhány aktív taggal vívják „harcukat”, szerencsére- többnyire- sikerrel. Az egyesület elnöke- Szalkai Zsolt barátom már hosszú ideje szívét- lelkét (és anyagiakat) beleteszi, Csécs Zoltán elnökségi taggal karöltve, hogy működni tudjanak. Ezért is álltunk melléjük Fenyvesi Zoltánnal teljes mellszélességgel a pályázattal kapcsolatos ügyintézésben. Nagy esélyük van arra, hogy egy nagyobb összeggel gazdagodjon a helyi polgárőrség. Szívesen segítettünk az E.R.T. Autósport Egyesületnek, vagy a Balatonedericsi Horgász Egyesületnek, de támogatjuk a II. Modell és makett kiállítást is, amely április 24- én kerül megrendezésre a Dobó István laktanya alakulóterén.

Egy nagyszerű csapatot alkotunk, tettre készek, legyen szó bármilyen jellegű munkáról vagy segítségnyújtásról. Nem a sárdobálásba kell energiát fektetni, hanem folytatni a megkezdett utat!

 

 

Fenyvesi Zoltán (középen) polgármesterek között: Tóth János Zoltán (balról- Hegymagas) és Bolla Albert (jobbról- Raposka egy tapolcai rendezvényen készült fotón.

 

- Tervek, célok?

 

- Tudomásunk szerint jelenleg negyvenegy hajléktalan van a szállón, terveink között szerepel, hogy ruhákat adományozunk számukra. Emellett Szávay Ágnes teniszező segítségével szeretnénk létrehozni egy gyermektábort is.