Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

A Malom- tó halairól, növényeiről, állapotáról

Kétségtelen, hogy Tapolca egyik fő látványossága- turisztikai szempontból- a Malom- tó és annak környéke. A növényvilágával és a halállományával kapcsolatban viszont sok a szóbeszéd. Ihász Csaba, aki lassan két évtizede a tó „orvosa”, készségesen válaszolt ez ügyben minden kérdésre.

- Valóban régen kezdtem vízinövényekkel foglalkozni, még 1996- ban alkalmazottként kezdtem, majd 2000- től őstermelőként és már magánvállalkozóként folytattam. Gazdag a tavunk növényvilága, akvarisztikai és kerti tavakba is jut belőle bőven. Nagyszerű a biológiai vízszűrő képességük.

Bár az előző évekhez képest szűkült a piac, szerencsére így is van rá kereslet… olyannyira, hogy már külföldön is megjött a vásárlási kedv, aminek nagyon örülök.

- A szűkülő piac ellenére mégis gomba módra szaporodnak az általad is említett kerti tavak…

- Igen, de ezeket általában házilag oldják meg. A növényeket (pl. írisz) valamelyik szabad vízből szerzik. Csak az fordul hozzánk, aki komolyabb, igényesebb tavat szeretne. Általában hínárféléket ajánlunk, ennek viszont megvan az a hátránya, hogy gyorsan szaporodik, ezért szinte kiirthatatlan. Ez a helyzet a tapolcai Alsó- tóban is az óriás valiznériával (Gigantea vallisneria).

 

- Több fajta vízinövényt is láthatunk a tóban?

- Először is, nem árt tudni, hogy megkülönböztetünk trópusi és hideg vízi változatot. Ebben a tóban, a temperált hőmérséklet ellenére az utóbbi található, amelyek télállóak is. Döntő többségében a Kanadai átokhínár és a Süllőhínár fordul elő, ezekből a kerti tavakba is sokat rendelnek. Tavirózsából keveset láthatnak az arra járók. Egy régebbi bérlő a futó változatot telepítette, ami nem sokat ért. Ezer tőből talán két- három virágzott. Mi idén ültetünk bele egy sűrűbben virágzó fajtát.

- Elérhetőség?

- Az Alsó- tó bérlője Kovács Imre, egy kecskeméti vállalkozó, őt a honlapján keresztül lehet elérni (www.vizinoveny.hu). Engem pedig a tó takarításakor, ez heti egy alkalommal van. Emellett írhatnak mailt is, akik növényeket szeretnének (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

 

- Mi az igazság a halakkal kapcsolatban? Melyik és hol található?

- Amurok csak a Felső- tóban vannak, a szóbeszéddel ellentétben az alsóban viszont nincsenek koi pontyok, hanem aranyhalak, törpe harcsák, kárászok, angolnák, csukák, pontyok, amelyekből néhány a horgászok „ajándéka”. Ezeknek egy része ártalmas a növényekre, ezért ki kell halásznunk őket. Nagy örömünkre viszont ismét egyre nagyobb létszámban vannak a fürge cselék, amelyek a tó vízi-világának elmaradhatatlan részét alkotják.
Kb. húsz évvel ezelőtt mintegy nyolcszáz koi pontyot telepítettek a Felső- tóba, ami tudomásom szerint Kugli József nevéhez fűződik. Az idő múlásával rengeteget kihorgásztak belőle, majd hat- hét éve megjelent három vidra, ők is előszeretettel vadásznak ezekre az egzotikus halakra. Mára mindössze tizenöt- tizenhét darab koi látható a Felső- tóban. Három éve elkaptak egy gombás fertőzést, megfelelő oldattal lekezeltük őket, az egészségeseket visszaengedtük.