Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 11 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Hegedű helyett ének- jó döntés volt!

29 éves. Fantasztikus hangjának köszönhetően rengeteg rajongót tudhat maga mögött, de a szakma is elismerően nyilatkozik róla. Ennek ellenére szerény, közvetlen, mindenki számára van egy kedves mosolya és szava. Erről jómagam is meggyőződhettem, amikor Takács Nikolas a tapolcai koncertje előtt készségesen válaszolt a kérdéseimre.

- Galánta... 1986...

- (mosolyog) Születési helyem és évem. Június 26- án, reggel 7 óra 45 perckor láttam meg a napvilágot a helyi kórházban.

- 1994... Pop Aréna tehetségkutató verseny... 1. helyezés...

- Ekkor volt a színpadi „premierem” idegen emberek előtt. Családi eseményeken már előzőleg is előszeretettel szórakoztattam a rokonságot, a vendégeket. Ez volt az első hivatalos győzelmem, jó inspirációnak bizonyult, megadta a kezdőlökést a siker felé vezető úton. Minden évben voltam ilyen jellegű rendezvényen, ahova édesanyám is elkísért.

- Hegedű és klasszikus ének…

- Nagyapám kívánsága volt, hogy folytassam a tradíciót, és továbbra is legyen prímás a családban. Zenész dinasztiából származom, az egyik ősöm alapította az első zenekart, ahol ő is prímás volt. Teljesítve a papa kívánságát, párhuzamosan énekeltem és hegedültem. A galántai zeneiskolában kezdtem, majd felvételt nyertem a Pozsonyi Állami Konzervatóriumba, ahol hegedű és klasszikus ének szakon végeztem, érettségi vizsgát tettem.

Mindig volt bennem dualitás, a kotta kötöttséget jelentett, nem volt meg az improvizatív alap. Ezért is vonzott mindig jobban az ének, amelyet szintén folyamatosan csiszolni kell… ennek ellenére egészen más dologról beszélünk, mint egy hangszer esetében. Így aztán az éneklés mellett döntöttem, nem lett belőlem magyar Paganini. Vannak viszont unokatestvéreim, akik folytatják ezt a vonalat. Egyikük Bécsben hegedű a másik Prágában cselló szakon.

- Babos Gyula, Tony Lakatos, Emilio, Solti János, Charlie…

- Szerencse vagy áldás, esetleg sorsszerűség? Amikor felvételt nyertem a Kőbányai Zenei Stúdióba, akkor és ott találkoztam olyan nagyszerű emberekkel, zenészekkel, művészekkel, akik a szakma meghatározó alakjai voltak. Amellett, hogy sokat tanulhattam tőlük, egyben a tanáraim is voltak.

Jávori Vilmos volt az, aki a nevével fémjelzett együttesébe (Jávori Jazz Machine) keresett frontembert. Emlékszem… éppen szólt az osztálytársam, hogy menjek be hozzá, mert beszélni szeretne velem. Akkoriban ott egy bemutatkozás úgy történt, hogy spontán összegyúrtak zenekarokat, zenészeket… és improvizálj! Kemény feladat volt, de annyira jól sikerült, hogy felkért Vili bácsi, hogy legyek a zenekaruk tagja. Másfél éves együtt zenélés lett belőle, mert 2007 februárjában elhunyt. A kérdésedben felsorolt zenészekkel is itt kerültem kapcsolatba.

- Szekeres Adrien és Kiss Gábor…

- Adriennel kapcsolatban már vegyesek az érzelmeim. Ugyanakkor nem vitatható, hogy felfigyeltek rám és próbáltak segíteni. Eljutottunk ezen az úton egy darabig, lehetőséget biztosítottak, ugyanis Adrien koncertjein vendég előadóként többször is felléphettem, amiért ezúton is köszönet.

- 2010... X-Faktor... Halleluja... 2. hely…

- A történet előzménye, magam sem gondoltam, hogy ezt a nehéznek mondható dalt ennyien fogják énekelni. Másrészről: mielőtt felengedtek volna a színpadra, odajött hozzám az egyik szerkesztő és közölte, hogy még nem mehetek, mert kivonult a zsűri. Várnom kellett kb. 20 percet, ettől csak fokozódott bennem a feszültség… de erőt vettem magamon. Nagy levegő. Irány a színpad! A zsűri kérdezte, melyik dalt választottam, én közöltem velük. A közönség kifütyült. Lesz, ami lesz alapon, tudásom legjavát beleadva elénekeltem a Halleluját… a többit tudjátok. A zsűritagok reakcióját már én is csak felvételről láttam (elmosolyodik).

- Sárm…

- Amennyiben ez nekem szól, nos összetett dolog, hogy ki és mitől sikeres. Erre nincs külön recept. Személyiség, szerénység, céltudatosság, alázat, tehetség, szorgalom szükséges a hangod mellé. Az igaz, hogy semmiképpen sem hátrány, ha színpadképes vagy, van vonzerőd is, az előbbiekben felsoroltak mellé. Ami még nagyon fontos, hogy olyan emberekkel dolgozz együtt, akik jó irányt mutatnak. Nekem szerencsére van egy Kiss Anikóm (menedzserére néz és nevet). Ezután már csak arra kell törekedned, hogy a közönség befogadja azt, amit számukra közvetíteni szeretnél.

- Leonard Cohen- kalap. Takács Nikolas- kalap...

- Hmmm… ez egy érdekes észrevétel. Ugyanakkor kijelenthetem, hogy nincs ilyen jellegű „plágium”. Ez az én egyik „ismertetőjegyem”. Kisgyerek korom óta sapkát viselek. Csak később jöttek a visszajelzések, hogy előnyös számomra kalap is. Ennyi a sztori.

- Jelen, jövő, tervek, célok…

- Itt a nyár. Hála Istennek, rengeteg a fellépés, köztük a zenekaros koncertek, mint például itt, a tapolcai is. Elkészült egy új projekt is, Szőke Nikoletta jazz énekesnővel fogok több színvonalas helyen is fellépni. Közben építem az amerikai karrierem is. Tavaly kaptam egy lemezszerződést, idén már kétszer voltam az Egyesült Államokban, hogy előkészítsük az ottani megjelenésemet. Sok pozitív dolog történik velem, ami mindenképpen motiváció a sikeres folytatáshoz.