Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 11 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Dr. Csábi Bettina: „ Mióta az eszemet tudom, világbajnok akartam lenni...”

Már egészen fiatalon megízlelhette a győzelem ízét, amelyet később számos hazai és nemzetközi elismerés- bajnoki, Európa- és világbajnoki cím is követett. A kemény harcos mellett az egyik legdekoratívabb női élsportolónk is volt. Végzettsége: jogász. Ismerje meg a Kedves Olvasó is a Boxhercegnőt- dr. Csábi Bettinát!

- Még 10 esztendős sem voltál, amikor barátságot kötöttél a küzdősporttal (kyokushin karate). Akkor még más idők jártak. Mi motivált erre egy kislányt?

- Mióta az eszemet tudom,világbajnok akartam lenni, erről álmodoztam napközben is, elkötelezett voltam a kezdetektől.


 

- 16 évesen már első nagy győzelmednek örülhettél a nemzetközi elismertségnek örvendő Szolnok Kupán. Gondolom, ez hatalmas pozitív impulzust adott a folytatáshoz!

- Nagyon kemény erőnléti edzések előzték meg nyáron azt a győzelmet, el sem tudtam képzelni, hogy nem én fogok győzni. Éreztem, tudtam végig, hogy én fogok győzni.

 

- 1996- ban Szentesen már nagykorúként brillíroztál, aztán egy év múlva a média „ellentmondásos évnek” nevezte az akkori teljesítményeid. Lelkileg hogy kezelted ezeket a dolgokat?

- Nem engedtek 1 évig versenyezni kiütéses rendszerben arra hivatkozással, hogy 18 év alatt vagyok. Formagyakorlatban és pontozásos rendszerben versenyeztem, majd utána a következő szentesi versenyen 2. lettem. Hozzáteszem, nagyon nagy versenyzőtől kaptam ki, de véleményem szerint én győztem a döntőben. Pláne, ha a közel 20 kg súlykülönbségünket figyelembe vették volna. De ezt így látták helyesnek a bírók.


 

- Ezután olyan fantasztikus sikerszéria övezte tehetséged és maximalizmusod gyümölcsét, hogy leírni is lehetetlen lenne a győzelmeid (kyokushin, shidokan, thai boksz), mégis következett szinkronban a kick-box és ökölvívás? Miért, kihívás újabb sportágakban?

- Igen, mondták többször, ne menjek versenyre, nem nekem rendezik, hogy papírforma szerint győzzek.


 

- 2003- ban a Polish Box Promotiont a hazai Félix Box Promotion követte. Makulátlan mérleggel vonultál vissza. Mit jelentett számodra ez a 28 diadal, az itt töltött idő, a küzdelem, a pofonok… és a csúcsok csúcsa?

- Sokat tanultam, alázatot elsősorban, megtanított keményen küzdeni, ugyanakkor bőven kárpótolt minden nehézségért a sok szép pillanat. Engem mindenki mindig szeretett, akkor is, most is, sok gyönyörű helyen jártam, sok érdekes embert ismerhettem meg általa.


 

- Tapolcán többször is jártál… milyen emlékek fűznek városunkhoz?

- Még nyaralni is visszajöttem többször, ebből azért sok minden sejthető.


 

- Ha női boksz… akkor Csábi kontra Miló! A ringben Te győztél, de mindig sok körülöttetek a mendemonda… mi a Te véleményed?

- Alaposan fel volt fújva a dolog, kezdve ott, hogy én súly felett mérlegeltem. Persze, kellett a felhajtás, de melegítőben álltam a mérlegen, úgy, hogy 1 liter vizet megittam. Megvolt a súlyom, soha nem követtem volna el azt a hibát, hogy nem hozok súlyt. Ez a nézettség miatt kellett. A Viki nem tudta kezelni a vereséget, erre mondtam azt, hogy „veszíteni tudni kell”. Ő jókora összeggel többet kapott a mérkőzésért, hazai pályán volt, viszont én győztem. Ennek ellenére jóban vagyunk egymással, tisztelem, mint harcost, és mint sportolót is.


 

- A törékenynek tűnő alkat egy igazi, kőkemény harcost (is) takar. Melyik Csábi Betti az igazi?

- Én egy extrovertált, piros személyiség vagyok, azaz mindenhol a legjobb akarok lenni,. és vezető leszek, bárhol is vagyok. Ez vagyok én.


 

- Boxhercegnő! Nem mindennapi jelző! Te hogy fogadtad annak idején? Emlékeim szerint alkalmi modell is voltál (CKM és Penthouse)! Bizonyítandó, hogy a Boxhercegnő is NŐ- ből van?

- Ezt a jelzőt egy bajai újságíró adta nekem, Lőrinczi Csaba... nem volt beleszólásom, mindenkinek nagyon tetszett. Azokban az újságokban, amikben modell voltam, betartottam a határt-, egyrészt szégyenlős vagyok, másrészt pedig ilyen a mentalitásom. Rengeteg más helyen is voltam fotómodell, de nyilván ez a kettő ragadt meg igazán a férfiakban. Viszont az egyik legnézettebb ökölvívó voltam, nyilván ez is közrejátszott. Az pedig külön érdekesség volt, hogy én ugyanannyi nőt ültettem le a televíziók elé, mint férfit, amit rajtam kívül más nem tudott elérni. A nőknek tetszett, hogy nem szállok el magamtól... tanulok, keményen dolgozok, és ezt nagyon szerették.


 

- Jogász a végzettséged, információim szerint emellett előadásokat tartasz sportvonalon. Mivel foglalkozol jelenleg?

- Tavaly szeptember végén született a harmadik lányom, én márciusban megkezdtem a szakvizsgámat, és szeptember 10- ére befejeztem- jó minősítéssel. Sok mindennel tudok foglalkozni, fáradhatatlan vagyok, mivel ehhez voltam szokva gyerekkorom óta. Jelenleg edzéseket tartok, előadásokat szervezek, de a legfőbb projectem, hogy a három lányommal foglalkozom.


 

- Gyönyörűek a gyermekeid, fantasztikus sport- karriert futottál, ma is a köztudatban vagy! Mire vagy mégis a legbüszkébb?

- Nincs preferencia sorrendem. Én mindig mindenben a legjobb akarok lenni. Amíg versenyeztem- ott, most, hogy edző vagyok- abban, a gyerekeimnek a legjobb anyja vagyok, megteszem ami tőlem telik.


 

- Van- e ars poétikád?

- Annyi, hogy hinni kell, kitűzni célokat, és keményen dolgozni rajta-, ezért is tartok cél-megvalósító tréninget, mert sokan csak álmodoznak, de az csak az első lépés, onnan következik a munka.


 

- Terveid, céljaid a közel- vagy távolabbi jövőt illetően?

- Célom, hogy segítsek másoknak, visszaadjam azt a támogatást, szeretet, amit kaptam pályafutásom alatt és utána. Elkötelezettséget érzek a sport iránt és enélkül félember lennék. Hiszek abban, hogy értéket kell teremteni a munkámmal, és nemcsak hogy erősebbek, egészségesebbek, kitartóbbak lesznek az emberek, akik hozzám járnak, hanem élményt is adok nekik. Nekem ez a célom, ez a küldetésem, ezért tartok tréningeket, segítek akár étkezési tanácsokkal, előadásokkal.

Most decemberben volt az első, több mint 100 főt megmozgató táplálkozással, sporttal kapcsolatos előadás, amit dr. Magyar Katalinnal tartottam közösen, a bajai nefrológiai osztály vezető főorvosával. Januárban célkitűző-megvalósító tréninget tartok, majd februárban Bugacon- a helyi települési önkormányzat szervezésében ismét dr. Magyar Katalinnal tartunk közös előadást, továbbá nagy érdeklődésre tart számot a február közepén tartandó Bajnokok Előadása, melyet a testépítő ikonnal- Debreczeni Gáborral közösen prezentálunk. Szeptemberben befejeztem a szakvizsgámat, ősztől fogok dolgozni jogtanácsosként, addig az egy éves kislányommal vagyok itthon. 

A tavaly (2014) decemberben készült fotó az edzőkről- balról a negyedik dr. Csábi Bettina.