Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Bemutatkozik: Bálint Brigitta- Cosplayer

Tapolca- Cosplay. A Kedves Olvasók közül vajon hányan tudják, mit jelent ez a szókapcsolat? Nyugodjanak meg, egy hónapja sejtésem sem volt róla- nekem sem. Viszont településünkön több jeles képviselője is van ennek a műfajnak. Közülük az egyik legtehetségesebb cosplayer- Bálint Brigitta- mutatkozik be Önöknek a rovatomban.

- Magadról...

- Huszonkét éves- jelenleg- tapolcai lakos vagyok. Médiatechnológus asszisztensként végeztem Budapesten. Jelenleg egy művelődési központban dolgozok, mint sajtóreferens. Széles az érdeklődési köröm, így szerencsére sosem unatkozom, mindig elfoglalom magam valamivel... sőt, sokszor a nap 24 órája is kevés nekem.

A cosplay mellett szeretek még olvasni, sütni, számítógépes játékokkal játszani, és filmeket, sorozatokat nézni... no meg (sajnos) nassolni is (mosolyog). Úgy gondolom- alapvetően- könnyű velem kijönni (erre páran biztos rácáfolnának), bár nagyon nehezen ismerkedek és szerzek barátokat. Sokszor elvagyok a kis álomvilágomban, de ugyanakkor realista is vagyok.

 

- Egy érdekes, látványos hobbit választottál. Ennek előzményeiről- hogyan leltél rá? Mi ragadott meg benne?

- 2005-ben útjára indult Magyarország első animéket (japán rajzfilm- sorozatokat) sugárzó TV csatornája, az A+. Ez volt az úgynevezett „animés korszakom” indulópontja. Nagyon tetszettek ezek a sorozatok, érdekes történeteket, szép grafikákat és nagyon jó karaktereket ismertem meg. Ezen az adón reklámoztak egy a témával kapcsolatos rendezvényt, akkori nevén „Sakura Party”- manapság inkább „Con” néven (az angol „convetion szó rövidítése) emlegetjük. Ezen a helyen a rajongók találkoztak, versenyekkel, vetítésekkel, vásárral és még sok-sok érdekes programmal várták az érdeklődőket.

Egyből eldöntöttem, hogy ide el kell jutnunk az akkoriban egyetlen animés barátnőmmel. Mindössze pár nap alatt leszerveztük az egészet és 2006 tavaszán már Budapesten, a Millenárison várakoztunk a több kilométeres sorban. Ezen a rendezvényen láttuk meg először a jelmezbe öltözött embereket. Fantasztikusan néztek ki és ileírhatatlan lelkesedéssel töltött el minket, hogy kedvenc karaktereink ott sétálgatnak közöttünk. Ezután végignéztük a cosplay versenyt és eldöntöttük, hogy legközelebb már mi is beöltözve megyünk a rendezvényre, sőt versenyezni is fogunk.

Nagyon megragadott minket, hogy beöltözhetünk kedvenc karaktereinknek. 2006 őszén el is készült az első jelmezem, erről viszont sajnos képem sincs és maga a ruha is a múlté… így inkább a második, 2007 őszére készült jelmezemet tartom számon elsőként. Majd ezt követte egyre több és több jelmez. Kezdetben nagyon sok segítséget kaptam a családtól, különösen a nagyanyámtól. Ő tanította meg nekem a szabás-varrás alapjait. 2009-től viszont egyedül készítem a ruhákat és kiegészítőket.

 

- Cosplay- mit takar ez a műfaj, ez a kifejezés?

- A cosplay a „costume” és „play” angol szavak összetétele, tükörfordításban „jelmezes játék”. Azt jelenti, hogy a rajongók beöltöznek az általuk választott már kitalált/létező karakterek bőrébe. Törekedünk arra, hogy minél jobban hasonlítsunk a kiválasztottra, akit meg kívánunk személyesíteni. Sokan vásárolják vagy varratják a ruhájukat, náluk főleg a karakter szeretetéről és beöltözéssel járó mókáról szól az egész.

A cosplayerek egy másik része viszont saját maga készíti el a teljes jelmezt és annak minden egyes kiegészítőjét, itt a karakterek szeretete mellett nagy hangsúlyt kap a kreatív alkotási folyamat, minek során különböző alapanyagokból alkotunk valami teljesen újat.

1.kép- Egyik 2014-ben készült ruhám Alice az Alice Madness Returns című játékból. Fotó: Gergely T. Dorottya.

 

2. kép - Original jelmez egy fajtája. A karakter létező, de általam átalakított a ruhája. Karakter Loki a Marvel képregény univerzumból. Eredetileg férfikarakter, én viszont átalakítottam női formába. Fotó: Gergely T. Dorottya.

 

3.kép- Original jelmez: Catherine Shaw. A karaktert barátaim találták ki egy Harry Potter kisfilm forgatása apropóján. Egy női halálfaló aki nem szerepel az eredeti műben. A ruhát pedig teljesen én terveztem meg, bár ezen a képen még nem a 100%-os verzió látható. Fotó: Barna Babett Henrietta.

 

4. kép- Egy régebbi próbálkozás. Bubblehead Nurse a Silent Hill című játékból/filmből. Egy zombinővérke Halloween estéjére 2010-ből. Fotó és effektek: Kovács Melinda.

 

5.kép- Crossplay (azaz ellenkező nemű karakternek való beöltözés). Harry Potter univerzumból a számos kedvenc karakterem közül a legkedvencebb Perselus Piton professzor. Nagyon nagy lelkesedéssel készítettem a ruháját és azóta is mérföldkőnek tartom. Fotó: Budai Benjamin.

 

6. kép- Sellő jelmez 1527 db pikkelyből. Csak fotózásra készült. Karakter Phoebe Halliwell a Charmed 5. évadából. Fotó: Kovács Melinda.

 

7. kép- Rómeó és Júlia a 2012-es Mondoconon. A jól ismert Shakespeare mű „animésített” verziójából. Júlia: Ágoston Enikő. Fotó az Animax facebook galériájából.

 

- Van egy külön oldalad a FB- on- AngelBridget! Néhány szóban erről is, miért éppen ez lett a neved?

- Mikor komolyabban kezdtem venni ezt a hobbit- láttam-, hogy sok embernek van ilyen „beceneve” vagy „művészneve”. Gondoltam, nekem is kellene, amiről meg tudnak jegyezni az emberek, és a sok-sok különböző karaktert, akiket megvalósítok, össze tudják kötni.

Az „Angel” szó magyarul „angyal”- t jelent. Ez onnan jött, hogy akkoriban nagyon szerettem a hatalmas angyalszárnyakkal rendelkező karaktereket. A „Bridget” pedig egy akkoriban nagyon szeretett karakterem neve (mellékesen ennek a karakternek öltöztem be először).

 

- Tapolcán Rajtad kívül- úgy tudom-, mások is művelik ezt az irányzatot! Milyen a viszonyod velük, értekeztek?

- Igen... rajtam kívül még egy leányzó és egy fiú, akikről én tudok. A lány- Fekete Alexandra, ő az a barátnő, akit már említettem. Vele mentem el életem első animés/cosplayes rendezvényére... és vele vágtunk bele ebbe a hobbiba. Volt már pár közös fellépésünk és valószínű lesz is még a jövőben.

A másik tapolcai cosplayer- Torma Tamás. Ő pár éve írt nekem interneten a cosplay kapcsán, hogy felkeltette az érdeklődését és látta, hogy én régóta készítek jelmezeket- ő is bele szeretne kezdeni. Aztán elkezdtünk beszélgetni erről az egészről és tényleg megcsinálta az első jelmezét, az akkori tavaszi találkozóra. Nagyra becsülöm, ha egy fiú képes a hobbiját ennyire komolyan venni. Vele is vannak közös terveink, reméljük hamarosan eljutunk a megvalósításig is.

 

- Információim szerint a jelmezek, kiegészítők forrásai a mangák, animék, képregények, illetve azok szereplői közül kerülnek ki. Minek alapján döntesz, kit "testesítesz" meg?

- Magyarországon a cosplay az anime/manga kultúrával terjedt el. Az első pár évben ezekből válogattuk a karaktereket, aztán az interneten felfedeztük, hogy kezdenek teret hódítani a nyugati témájú jelmezek: amerikai képregényekből, élőszereplős filmekből és sorozatokból válogatott karakterekkel. Majd a különböző számítógépes játékok szereplői is megjelentek. Manapság nagyon sokféle cosplay készül és sok helyről válogatjuk a karaktereket.

Sőt, népszerű az úgynevezett original kategória, ahol a cosplayer, mint egy „divattervező”- egy saját maga által kitalált karaktert és ruhát készít el. Nálam az elsődleges szempont mindig a karakter, annak csinálom meg a ruháját, akit szeretek. Van olyan, hogy meglátok egy jellemet, nem ismerem, de nagyon tetszik a ruhája/kinézete, akkor igyekszem megismerni, utána járni, hogy kicsoda, hol szerepel, milyen a személyisége, ha rokonszenvezek vele, akkor valósítom meg. Nem bújnék olyan egyéniség bőrébe, akivel kicsit sem szimpatizálok, mivel annak nincs értelme… hiszen ez a hobbi ezért indult útjára. Emellett hatalmas löketet tud adni a jelmezkészítésnél a szereplő szeretete. Részemről nagyon sokfajta karaktert megvalósítottam már- lányt, fiút, kedves, szeleburdi, visszafogott, rideg, ravasz és gonosz jellemeket egyaránt. A lényeg, hogy megfogjon valami az adott karakterben.

8. kép- Rómeó és Júlia a színpadon. Egyik legjobb színpadi szereplésem, nagyon odafigyeltünk a koreográfiára. Júlia.:Ágoston Enikő. Fotó: Écsi Dávid.

9. kép- Phoebe dzsinn verziója a Bűbájos Boszorkák című sorozatból. fotó: Czinege Norbert.

10. kép- Fellépés után a Grimmauld tér 12-vel, az első magyarországi Harry Potter cosplay csoporttal. J.K. Rowling-ot az írónőt alakítottam az előadásban.

11. kép- Fekete Alexandrával (Shuui-val) a másik tapolcai cosplayerrel a 2012-es tavaszi Holdfényconon. Fotó: Fehér Attila.

12. kép- My Little Pony cosplay csapat. Bolondozós, „haverokkal lógós” cosplay kategória. Karakterek: (balról jobbra): Applejack: Kovács Melinda, Pinkie Pie: Rostás-Farkas Bernadett, Rainbow Dash: Bálint Brigitta, Rarity: Vörös Roxána.

 

- Sok időt igényel a tervtől a kész- állapotig?

- Ez nagyon sok dologtól függ. Elsősorban is ruhafüggő. Vannak egyszerűbbek, amiket akár egy-két nap alatt is össze lehet dobni és vannak a nehezebb, több hónapos vagy akár éves munkát igénylő ruhák is. Közrejátszik még az anyagok beszerezhetősége, a szabadidő mennyisége, a pénz és az egyéb tervek is.

Nekem például van egy külön mappám a tervezett karaktereknek, mert nem tudnám fejben tartani, annyira sok van. Több jelmezt nem igazán szeretek párhuzamosan készíteni, egyszerre egyre szeretek összpontosítani. Van számtalan olyan tervem is, amit már elkezdtem, de közbejött egy másik karakter, egy új „szerelem”, ilyenkor elrakom későbbre azt a félkész ruhát. Amennyiben az aktív folyamatot nézem, akkor volt már olyan jelmezem, amit egy hét alatt összedobtam… és volt olyan, amin- aktívan- négy hónapot dolgoztam.

 

- Felvetődik a kérdés: mennyire veszi igénybe a pénztárcádat a hobbid?

- … ha valamiben, abban szerintem mindenki egyetért ebben a körben, hogy ez a hobbi közel sem pénztárca- barát. Nagyon sokféle alapanyag kell egy-egy jelmezhez. Különböző textilek, festékek, rengeteg hobbi alapanyag–, úgymint dekorgumi, gyurmák, ragasztók, hungarocell, lakkok, papírmasé, műanyag– esetleg olyan extrább dolgok is, mint a műgyanta, önthető latex, worbla (ami egy hőre keményedő speciális anyag). Ezeken felül ott vannak még az olyan kiegészítők, mint a paróka, kontaktlencse, smink, testfesték. Ezek sem olcsó holmik. Mindenki igyekszik felkutatni a kedvezőbb árfekvésű alapanyagokat, de van úgy, különösen a textilek terén, mikor az olcsóbb egyben rosszabb minőségű is. Nálam is előfordult, hogy máson spóroltam, vagy éppen extra munkát vállaltam, míg Budapesten tanultam, pedig rendszeresen jártam vérplazmaadásra, hogy legyen pénzem egy-egy hozzávalóra. Szó mi szó, nem tartozik az olcsó hobbik közé.

 

- Létezik-e cosplay verseny, megmérettetés?

- Igen. Az ilyen témájú rendezvényeknek talán mondhatom, hogy a legfőbb látványosságát képezik a cosplayversenyek, ahol lenyűgöző ruhakölteményeket láthatunk. Magyarországon két kategóriát szoktak indítani, a craftmanship- azaz jelmezkészítés kategóriát. Itt, mint ahogy a neve is mutatja, a jelmezeken van a hangsúly. A versenyzők egy zsűri előtt elmondják, hogyan készítették a cosplay-t és kiegészítőit, majd ezután rövid zenére felvonulnak a színpadon, divatbemutató jelleggel. A másik kategória a performance, azaz előadások kategóriája. Ezen belül az indulóknak a zsűri és a közönség előtt kell egy pár perces előadást tartani, ami lehet tánc, ének, paródia, egy rövid harcjelenet. Az internet és a közösségi oldalak elterjedésével kialakultak az internetes versenyek is, ahova általában egy-egy képet lehet beküldeni, erre szavaznak az emberek. Emellett vannak nemzetközi versenyek is, ezeken magas a kosztümök szintje és hatalmas megtiszteltetés színpadra lépni. Volt egy korszakom, mikor aktívan versenyeztem, az utóbbi pár évben kicsit inaktív lettem. Most lassan próbálok visszatérni a versenyek életébe.

13. kép- Női Thor-Loki fotózás tavalyról. Női Thor: Al-Agha Asoum. Fotó: Gergely T. Dorottya.

14. kép- Ismételten egy Alice fotó. A kedvenceim között van ez a jelmez, ezzel majdnem teljesen elégedett vagyok. Fotó: Gergely T. Dorottya.

15. kép- Original jelmez több nézetből. Itt az alapruha már teljesen kész van. De egy csuklyás talár befejezése még várat magára.

16. kép- Paróka próba.

17. kép- Az első pár kontaktlencsém.

 

- Amennyiben igen, értél-e már el helyezést, kaptál- e elismerést?

- Jómagam ez idáig csupán jelölést kaptam, ha a díjazást nézzük. Elismerést jóval többet, amennyiben a közönség visszajelzéseit vesszük alapul. Sokszor jobban esik egy-egy dicséret a látogatóktól, mint maga a díj.

Egyik legnagyobb elismerés például, hogy egy kisebb rendezvényre felkértek zsűrinek és az is jóleső érzéssel töltött el, mikor „veteránként” emlegetnek, habár nekem kicsit furcsa úgy tekinteni magamra, mint a műfaj „öreg bútordarabjára”.

 

- Van-e a cosplay műfajban ars poétikád, megvalósítandó terved, álmod, illetve létezik-e példakép?

- Nagyon sok a példaképem, kiemelni nem szeretnék, mert tényleg rengeteg van... és mindenkire más miatt nézek fel. Megvalósítandó terveim is végtelenek, alig bírom magam utolérni. Talán a legnagyobb álmom, hogy minél több külföldi rendezvényre és versenyre eljuthassak.

Ars poétikám: „A cosplay mindenkié”. Sajnos, nagyon sokan elfelejtik, miért is indult ez a hobbi, hogy ez egyfajta szórakozás.

Az emberek, nagyon sokszor szőrszálhasogatók tudnak lenni, nem szalonképesen fogalmazzák meg a véleményüket. Igyekszem azon dolgozni, minél több emberhez eljusson az az üzenet, hogy becsüljenek meg minden cosplayert.

Mindegy, hogy van rajta plusz húsz kiló, vagy nem a legprofibb a jelmeze. Jó lenne, ha megértenék, attól, hogy valaki nem profi és modell- alkat, még ugyanúgy szívvel-lélekkel öltözik be és készíti el a ruháját. Szeretném, ha az átlag látogatók és a cosplayerek is jobban megbecsülnék egymást. Igyekszem minél jobban kiállni emellett az elvem mellett és terjeszteni, mert ha csak pár embert is el tudok gondolkodtatni a soraimmal... már megérte.

Ebben az a vicces, hogy magammal szemben nagyon kritikus tudok lenni, de másokkal szemben nem, mert tudom, hogy mennyit vesződött a jelmezével és tudom milyen nehéz összehozni egy-egy cosplayt. Köszönöm a lehetőséget!

18. kép- Készülő projekt. Fogtündér az Öt legenda című animációs filmből.

19. kép- Palástfestés. A cosplay készítés általában nagy helyfoglalással és rendetlenséggel jár.

20. kép- Loki felső próba.

21. kép- Az eredeti és a cosplay.