Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 47 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

"az ilyen jellegű találkozókra a későbbiekben is nagy szükség lesz"

Tapolca-Diszel- 2012. július 28.- Ahogy azt megnyitó beszédében Bognár Ferenc intézményvezető és Hárshegyi József- Monostorapáti polgármestere is hangsúlyozta, nem mindennapi eseménynek adott otthont a Tapolca-diszeli Bakos- rét.

A kistérségek és azok polgárainak összekovácsolódása, a kapcsolatok építése és ápolása is fontos szerepet játszott, hogy több rendezvényből alkossanak meg egyet- a Hagyományőrzők és veterán motorosok, autósok 2012. évi találkozóját a Tapolcai Kistérségben és egyben a Falunapot is.

A részletekről Bakos Györgyöt, a településrész önkormányzati képviselőjét kérdeztem.

- Ahogy azt a két prominens személy is említette, nem mindennapi rendezvényre került sor...

- Tapolca Város Önkormányzata, a településrészünk, valamint Tapolca és Környéke Kistérség Többcélú Társulása közös pályázatot adott be a LEADER- hez. Ennek köszönhetően kaphattuk meg az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott- 800 000 HUF támogatást. Ebből már meg tudtuk valósítani ezt az összetett rendezvényt.

Úgy gondoljuk, hogy az ilyen jellegű találkozókra a későbbiekben is nagy szükség lesz. Nem véletlen, hogy megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Hárshegyi József (Monostorapáti) és Bolla Albert (Raposka) polgármestere is, hiszen a kistérség polgárait is szeretettel vártuk, invitáltuk Diszelbe. Szeretnénk, ha a környező kistelepülésekkel, azok lakosaival is erősíthetnénk a szálakat.

- A nyári hétvégék a fürdésről, turizmusról szólnak. Milyen a látogatottság, nincs benne rizikófaktor?

- Minden település igyekszik a lehetőségei szerint a nyári holtidőt kihasználni. Megfelelő célirányos programokkal szeretnénk mi is a lakosságot, érdeklődőket aktivizálni és szórakoztatni. Minden korosztályt szeretnénk ilyenkor megszólítani, más kérdés, hogy ezekre a programokra vevők-e az emberek? A kulturális blokk szokott a legnépszerűbb lenni, de rajtunk nem múlik, mindent elkövetünk azért, hogy elégedetten távozzanak a rendezvényeinkről.

- Kisapáti mellett Diszel is aktív és kellően önálló kulturális életet él...

- Ugyan közigazgatásilag Tapolcához tartozunk, de a magunk módján mégis- valóban- önálló életet élünk, és igyekszünk is azt színesebbé, színvonalasabbá tenni. Éves szinten öt- hat olyan rendezvényünk van, amit sajátunknak mondhatunk: gyepűtiprás, szüreti felvonulás, Pünkösdi Dalostalálkozó, stb.). Ezek már tradicionális programok, van rá érdeklődés, reméljük, hogy fáradozásunk egyetlen esetben sem hiábavaló.

- A szűkös anyagi kondíciók határt szabnak?

- Tapolca Város Önkormányzata nem pusztán Diszelnek, de a városnak is igyekszik megfelelő színvonalú programokat, előadókat szervezni és meghívni. Mi is így vagyunk ezzel. A pályázati pénz természetesen csökkenti a mi kiadásainkat, valamint hozzájárul ahhoz is, hogy még színesebb programokkal és fellépőkkel kedveskedjünk a megjelenteknek.

Ezen a rendezvényen is volt kisállat simogató, légvár, Lufibohóc, arcfestés, ijász bemutató, sportvetélkedő, kispályás foci, gyerekeknek póni-lovaglás.

A kulturális blokkban fellépett a Csobánc Népdalkör, a Batsányi Táncegyüttes, Monostorapáti Vegyeskar és a Néptánccsoport is, Raposkai Tánccsoport és a Nagyvázsonyi Tánccsoport.

Emellett színpadra lépett a Határkő, Pertu és a fiatalokból álló Magányos Eper formáció is. A találkozó és falunap zárásaként a népszerű SMS együttes húzta a talpalávalót.