Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

FAragott állatok- FAntasztikus rajzokon

Zalahaláp- Véget ért a „Kertlakók” rajzpályázat, amelyet a Szakonyi Sándor fafaragómester nevével fémjelzett Fabatka oldal (Facebook) hirdetett meg óvodás és általános iskolás korcsoportban. Az eredményhirdetésre szeptember 2- án került sor.

A pályázat résztvevőit, hozzátartozóit és a zsűri tagjait Szakonyiné Forró Mária óvodapedagógust, Kapócs Tibor képzőművészt és Dancs István újságírót, fotográfust) az ötletgazda köszöntötte, kiemelve- örömmel töltötte el, hogy ilyen szép számú pályamű érkezett (23 gyermek 37 alkotása).

Hozzáfűzte: - A pályázat sikerén felbuzdulva úgy döntöttünk, jövőre is meghirdetjük.

23 gyermek 37 pályaművét csodálhatta meg a zsűri és az érdeklődők is a díjáton

 

Óvodás kategóriában Dancs István adta át a Szakonyi Sándor által felajánlott „FAntasztikus” díjakat, míg az általános iskolás gyermekeknek Kapócs Tibor gratulált. Emellett minden résztvevő oklevelet, akik pedig ezúttal nem nyertek, azok a szervező házaspár felajánlását- tűzzománcból készült, állatokat ábrázoló kitűzőt kaptak ajándékba. A jelvények megvásárlásával a Magyar Madártani Egyesületet támogatták.

 

A díjazottak- óvodás korcsoport

1. Pintér Anna

2. Hubert Hanka Lina

3. Varga Viktória


Általános iskolás korcsoportban

1. Molnár Rebeka

2. Fazekas Fanni

3. Illés Luca


Fődíj

Bartha Csenge

A fődíjas- Bartha Csenge, a pályázat ötletgazdáival és kivitelezőivel: Szakonyiné Forró Máriával és Szakonyi Sándorral.

 

Közönségdíj

Horváth Hanna

Oláh Zsombor

 

Különdíj

Horváth Mia

Nagy Arnold

 

A Badacsonytördemici Önkormányzat – Horváth Zoltán polgármester- által felajánlott két darab ajándékutalvány nyertesei:

Bódis Boglárka

Horváth Gergő

 

Az ünnepélyes és vidám hangulatú eredményhirdetés után elsőként Szakonyi Sándort kértem meg, ossza meg gondolatait a rajpályázat tapasztalatairól.

 

- Ahogy arról tájékozódhattak is a Fabatka oldal kedvelői és az érdeklődök, két korcsoportban- óvodás és általános iskolás- hirdettük meg a „Kertlakók” címet viselő rajzpályázatot. A gyermekeknek az volt a feladata, hogy szüleikkel, hozzátartozóikkal a kiállítás anyagát megtekintve, rajzolják le azt a kertlakót, faragott állatot, amelyik elnyerte a tetszésüket- tájékoztatott a művész, majd a következőkben kiemelte, az volt a nem titkolt céljuk, hogy technokrata világunkban, a számítógép és okostelefon helyett legalább néhány órára az alkotás öröme vegye át a főszerepet. A ma gyermekét is a természet szépségeinek, a Flóra és Fauna megismerésének, megóvásának irányába kell terelni a rendelkezésünkre álló eszközökkel.

Szakonyi Sándor rámutatott: a pályázat résztvevői és szüleik, hozzátartozóik visszajelzése alapján érdemes ezt a nem könnyű küzdelmet folytatni, ennek ékes bizonyítéka a szép számú pályamű, amelyek látványos és kreatív rajzokat tartalmaztak.

 

Arra a kérdésre, hogy milyen stílusokat választottak a gyerekek, már Szakonyiné Forró Mária (Maja) válaszolt, aki a zsűri tagjaként is tevékenykedett. - Elsősorban ceruzarajzok születtek, de volt aki a vízfestékkel vagy a zsírkrétával alkotta meg pályaművét. Örültem volna, ha több stílusban is alkottak volna a gyerekek, ugyanis már az óvodában is ebbe az irányba mozdítjuk el őket. Ehhez azonban odahaza is biztosítani kellene a gyermekek számára a megfelelő feltételeket. A pályázaton részt vettek olyan művészeti tagozatos gyermekek is, akiknek a szülei hozzászoktak ahhoz, hogy a gyermek alkotói vénájának kibontakoztatásához folyamatosan biztosítani kell az alkotáshoz szükséges eszközöket.

Óvónőként és édesanyaként is bátran kijelenthetem, hogy már ekkor fel kell kelteni a gyerekek érdeklődését az alkotás iránt. Kisebb korban a vízfesték, a színek, a gyurma, az anyagokkal való közvetlen tapasztalatszerzés, a formákkal való ismerkedés… ezek mind sikerélményt és jó alapot jelentenek számukra a képi kifejezőképességük megindítására - fejtette ki gondolatait Maja. Majd utalt arra is, ha ezeknek a pozitív behatásoknak már birtokosa a gyermek, a későbbiekben már bátran próbálkozhat a finomabb motorikát igénylő ceruzarajzokkal is. Utódaink ez irányú fejlődéséhez azonban biztosítani kell odahaza is a feltételeket. Mindez manapság már elérhető áron biztosítható.

Maja kiemelte, hogy a technikai eszközök (mobil, tablet, számítógép) is a mindennapok fontos része gyermekeink számára, de fontos lenne megtalálni az egészséges egyensúlyt, mert a természet szeretete és megóvása legalább annyira fontos… sőt! Aki képileg képezi magát, az a verbális képességekben is megmutatkozik egy idő után.

Ezért is követte az ötletet a rajzpályázat kiírása, amellyel sikerült elérni céljukat.

- Azok, akik megtekintették a kiállítást, döntő többségében pályáztak is a saját kategóriájukban, amiért köszönet mindnyájunknak- zárta gondolatfüzérét az óvónő.

 

A rajzpályázat legszakavatottabb tagja, a Hegyesden élő képzőművész- Kapócs Tibor is elmondta véleményét a beérkezett alkotásokról és arról, milyen nehéz is ítésznek lenni…

- Bevallom, könnybe lábadtak a szemeim, ahogy végignéztem ezeknek a gyermekeknek az alkotásait. Miért? Minden egyes műben felfedezni véltem a természetet szeretetét. Ez nagymértékben Szakonyi Sándornak és kedves feleségének köszönhető, akik egyfelől ebbe a kertbe belesűrítettek egy csodálatos, látványos növény- és fából faragott állatvilágot is. Másfelől meghirdettek egy rajzpályázatot, ahol szintén ezt a csapásirányt jelölték meg fő célul… és mindezt sikerült is megvalósítaniuk.

Annyira tömény az élmény, amit az ember lát, hogy még felnőttként is lehetetlen első körben befogadni. A gyermekek talán koruk ellenére mégis előbbre tartanak nálunk tisztánlátás tekintetében. Amit láttak, őszintén, tiszta lélekkel, és tudások legjavát beleadva lerajzolták nekünk.

Fejet hajtok minden résztvevő előtt és remélem, hosszú út el előttük, akár művésszé válnak, akár csak hobbiként alkotnak majd a későbbiek során.

 

Kíváncsi voltam, milyen szempontok alapján döntött a zsűri. Tibor gondolkodás nélkül válaszolt. Rámutatott, a befektetett munka mellett odafigyelt a háromtagú zsűri arra is, hogy a kedvenc kertlakót milyen módon és kifejezőeszközökkel alkotta meg a pályázó az adott életkora függvényében. Fontosnak tartották mindhárman az utat, amely a kiállítás anyagának megtekintésétől a pályamű leadásáig vezetett.

Mosolyogva adott hangot közös véleményüknek, miszerint- a zsűritagok szívük szerint mindenkit a képzeletbeli dobogó legfelső fokán láttak volna… de dönteniük kellett.

- Véleményem szerint minden pályázó nyert. Fontosak a díjak, mert ösztönző és motiváló erővel bírnak… és ugyan nem távozott senki sem üres kézzel, mert erről a szervező házaspár gondoskodott... legalább annyira fontos a lelki táplálék is, valamint a helyes út, amelyre talán sikerült terelünk ezeket a fiatalokat- summázott Kapócs Tibor képzőművész.

Az értékes díjak.

 

Epilógus: Egy fantasztikus kezdeményezésnek lehettem szemtanúja és zsűritagként, díjátadóként aktív részese is. Úgy gondolom, amit Szakonyi Sándor és felesége Maja fantasztikus kertjük anyagának közszemlére bocsátásával, a rajzpályázat kiírásával és megvalósításával véghez vittek, sokak számára követendő példa lehetne.

Fizikai, szellemi és anyagi munkát és áldozatot fektettek bele, tették mindezt alázattal és szeretettel a fentiekben taglaltakért. Hála és köszönet érte!