Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 26 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

FAntasztikus szobrok a csodák kertjében

Zalahaláp- „Mindennap történnek csodák. Nem mindenki hiszi, de hogy történnek, az biztos.” Forest Gump mondatai ismerősen csengenek mindnyájunk fülében a mai napig. Az egyik ilyen csoda Zalahalápon, a Hegyalja utca 7. számú ház udvarában látható… és harmincöt éven át készült. Itt él és alkot Szakonyi Sándor fafaragó(mester), akinek szobrai egy kiállítás keretében ingyenesen meg is tekinthetőek.

Az alkotó Zalaegerszegen látta meg a napvilágot ötvenkilenc esztendeje. Alap- és középfokú tanulmányai után hivatásos vadász és vadtenyésztő lett. Boldog férj és három felnőtt gyermek (Sarolta, Ádám, Balázs) édesapja. A Flóra és Fauna, kiemelten a fa szeretete végigkísérte eddigi életét, első kérdésem is erre irányult.

Szakonyi Sándor fafaragó a képen alkotása történetéről mesél.

- Az általad felsoroltakat bizonyára minden jóérzésű ember szereti, mert benne élünk, életünk mindennapi velejárói a fák, virágok, bokrok és állatok. Nálam a zsigereimben van gyermekkorom óta, úgy is fogalmazhatok- belém van kódolva a természet szeretete és tisztelete. A fára leredukálva nem volt a családban ebben a szegmensben dolgozó, apósom viszont a klasszikus asztalosmestereket képviselte… ő még kéziszerszámokkal, gyaluval végezte a munkáját. Innen is kaptam némi inspirációt- fejezte be válaszát az alkotó, majd feleség- Maja vette át a szót, aki fontosnak tartotta elmondani, hogy mindketten erdőben töltötték a gyermekkorukat is, a természet szeretete nem is lehetett soha kérdés. Mikor Zalahalápra költöztek, a jelenlegi birodalom helyén sziklás, köves rész terült el. Hiányzott nekik az erdő, ezért belefogtak, hogy megvalósítsák álmukat, és egy szép, egészséges környezetben neveljék föl gyermekeiket. Fontos volt számukra a fákkal, virágokkal, bokrokkal színesített környezet, hiszen abban is nőttek föl. Évről- évre szebbé, látványosabbá varázsolták birodalmukat, majd Majának egy érdekes ötlete támadt: „- Elkészült a mi kertünk, szerettem volna, ha a fák, bokrok, virágok közül kikukucskálna egy- egy szobor. A férjem támogatta a felvetésem és napról- napra bővült az erdő élővilágának lakóival a kollekció, de helyet kaptak egzotikusabb állatok; sőt látható az Ősanya, tünde és dalnokok is. Minden egyes alkotásnak igyekeztünk kifejező címet adni- egészítette ki életének párját Maja.

A mester munka közben. Az első "lépések"...

Érdekelt, hogyan is indult útjára Sándor fafaragó munkássága. Rövid hallgatás után elmesélte: három és fél évtizede kezdett a nyersanyagból- először apróbb játékokat, fatárgyakat faragni. A későbbiekben már plasztikákat, domborműveket, sőt játszótereket is vállalt. A külföldi vendégvadászok részére kezdett el készíteni trófea- alátéteket, fába égetett vadászjeleneteket, majd vadakról kifaragott faliképeket. Ezután következtek a kisebb állatszobrok, de a nagyobb volumenű alkotásai az elmúlt egy esztendőben születtek.

A széles paletta egyik elemeként megcsodálhattam a díszes trófea- alátéteket is, amelyek a ház oldalfalát díszítik.

A számadatok is beszédesek voltak…

- Összesen mintegy 800 négyzetméteren fekszik a „csodadzsungel”, a növényfajok száma is nagyjából megegyezik ezzel a számadattal. 560 bonsai, három kerti tavacskával is rendelkezünk, az egyiket látványos vízeséssel is megspékeltük. Emellett harminchat szobor, amely többségében erdei állatokat ábrázol, negyvenhat faragott tárgy, a ház bejárati oldalfalát is több mint egy tucat trófea- alátét díszíti.

A kerti berendezési tárgyak (asztalok, székek, díszek) több évtizedes, sőt évszázados hordókból készültek- tájékoztat az alkotó, miközben mutatja is a szemet gyönyörködtető mesterműveit.

   

A kerti tárgyak, díszítőelemek évszázados hordók anyagából készültek.

Azt gondolná az ember, hogy egy- egy szobor születésénél létezik tervezési időszak is. Sándor fejét csóválva mutatta meg a nyers anyagot, majd elmagyarázta: gondosan körbejárja a megmunkálandó fát, már akkor kirajzolódik benne, mit is szeretne kihozni, alkotni belőle. A spontaneitáson alapul minden, a végeredmények pedig önmagukért beszélnek.

Az is érdekelt, hogy a mesternek, illetve az idelátogatóknak van- e kedvence a rengeteg alkotás közül?

Sándor mosolyogva, gondolkodás nélkül egyértelmű nemmel válaszolt, annyival kiegészítve, hogy mindig az a „gyermek” áll a legközelebb hozzá, amelyen éppen dolgozik. Közönség- kedvencből több is van- mutat rá az alkotó a sündisznókra, rókákra, baglyokra és nem utolsósorban a ház előtt látható medvére, ölében kicsinyével.

Az egyik legnagyobb közönségkedvenc: róka komáék...

Behatárolt az udvar területe, ezért felvetődött bennem a kérdés, bővül- e még a szoborarzenál? A fafaragómester hangos kacagásban tört ki, amelynek okát frappánsan meg is indokolta: „- Amíg fa lesz az erdőben, nekem pedig erőm és egészségem, addig folyamatosan alkotok tovább. Sőt, az igazi „nagy durranást” jövőre tervezem, de az eddigiektől eltérő jellegűek lesznek.”

A család biztatása, támogatása minden művész számára fontos tényező, ezzel Sándor sincs másképp. Külön kiemelte, hogy felesége nélkül ez a csodálatos látványvilág nem jöhetett volna létre. Az ő biztatására állt neki a kertben látható igényes szobrok faragásának. Maja asszony foglalkozik a növényekkel, az egzotikus bonsai fákkal, míg az alkotó teszi teljessé faragott szobraival az összképet.

Szemet gyönyörködtető kerti tavak, vízesés és egzotikus növényvilág is része a csodakertnek.

Július 5- én prominens személyek jelenlétében Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg Szakonyi Sándor magánkertjében található faszobor kiállítását. Vajon mit jelent egy alkotó számára a nagyközönség előtt történő bemutatkozás?

- Visszaigazolást szerettem volna kapni egy szélesebb rétegtől, mi is a véleményük a kertünkről, a kiállított szobrokról, illetve szabadtéri bútorokról.

Ahogy azt a fentiekben említette a faszobrász, az alkotókedve töretlen, már új művek is körvonalazódnak. Részleteket nem árult el, de annyit megtudtam, hogy történelmi jellegű szobrok lesznek.

A következő percekben szólt arról is, felajánlotta az Önkormányzatnak, hogy a kivágott mamutfenyő törzsének egy részéből készít egy emlékművet, a többi rönkből pedig betlehemi szobrok készülnének Zalahaláp részére. Amennyiben a település pályázati úton elnyerné a szükséges támogatást erre a célra. Ezekkel kapcsolatban a mai napig nem történtek érdemi lépések.

Néhány mondat erejéig Balázs, a legidősebb gyermek veszi át a szót: „- Édesapám a szakmai tudás, szeretet és alázat mellett a tökéletességre törekszik a maga maximalizmusával. Szülőként- édesanyánkkal karöltve- is erre nevelt bennünket. Jómagam- asztalosként- sokat tanultam tőle: szépérzéket, kreativitást, és a megfelelő alkotói hozzáállást is. Ezúton is köszönet érte!”

Balról jobbra: Sándor a fafaragómester, Maja a feleség, aki főleg a bonsaiokat és a növényeket gondozza, mellette a legidősebb gyermekük- Balázs.

Akiknek felkeltettük az érdeklődését, azok Szakonyi Sándor kiállítását és a magával ragadó növényvilágot ingyenesen megtekinthetik. Mindössze egy előzetes bejelentkezés szükséges itt: https://www.facebook.com/fabatkaexclusive/ . A szabadtéri tárlat augusztus 20- án zárja kapuit.

 

Cím: Zalahaláp, Hegyalja utca 7.

 

Ami még idekapcsolódik, tudtam meg a mestertől, hogy „Kertlakók” címmel indítottak rajzpályázatot. Óvodás és általános iskolás gyermekek nevezhetnek bármilyen technikával készült alkotással (maximum A/4- es méret). Mindössze annyi a feladatuk, hogy lerajzolják, melyik fafaragás tetszett nekik a legjobban.

 

Leadási határidő: 2018. augusztus 20.

 

Részletek: https://www.facebook.com/fabatkaexclusive/photos/a.785180701591221.1073741827.163594730416491/1613459918763291/?type=3&theater

 

További fotók megtekinthetőek: https://www.facebook.com/pg/www.dancsistvan.hu/photos/?tab=album&album_id=2264121756937144