Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 13 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Megnyitották a szezont a balatonedericsi horgászok

Hagyományos szezonnyitó rendezvényükkel, a Léránt Lajos és Halász Ferenc Emlékversennyel vette kezdetét a Balatonedericsi Horgász Egyesület idénye. A nemes versengésen több mint húsz fő vett részt. A június 11- i program részleteiről a civil szerveződés ifjúsági és sportfelelősét- Gaál Pétert kérdeztem.

Gaál Péter- ifjúsági és sportfelelős munka közben.

- Egyesületünk tradicionális rendezvénye több évtizedes múltra tekint vissza. Kezdetekben a tagok egy közös baráti, csoportos horgászattal ünnepelték a jó idő beköszöntét, és versengtek egymással a minél eredményesebb halfogás reményében.

Majd Szabad Sándort megválasztották elnöknek. Kialakította a horgászat szabályrendszerét, lefektette az időtartamot, a használható horgászbotok, horgok darabszámát, illetve kitalálta, sorsolás alapján döntsék el, hogy a tagok csónakjukkal hol foglaljanak helyet a vízen.

Gaál Péter a továbbiakban elmondta: a verseny minden évben a strandmegnyitóval egy napon kerül megrendezésre. A hajnali órákban kezdődik és ebéd előtt ér véget, négy- öt órát adva a horgászoknak, hogy eldönthessék egymás között, ki is volt közülük a legeredményesebb, ki mellé szegődött a horgászszerencse. A verseny lefújását követően a horgászokat bográcsban főtt ebéd várta (vörösboros pincepörkölt gombával), ahol a finom falatok mellett kötetlen beszélgetések is kialakultak a rég nem látott barátokkal, ismerősökkel.

Készül a finom ebéd Käfer Zsolt hathatós közreműködésével.

- A főzés nemes és megtisztelő feladat- az előző években önkéntesen vállalta valamelyik horgásztársunk vagy annak hozzátartozója- hangsúlyozta a szerveződés ifjúsági és sportfelelőse, majd a folytatásban hozzáfűzte: - Az elmúlt évben hagyományt teremtettünk abból, hogy a horgászverseny első két helyezettje nyeri el a jogot arra, hogy a következő évben ők főzhetnek a többiek részére is.

Péter arról is tájékoztatott, hogy a nemes versengés legjobbjait díjazni is szokták serlegekkel, illetve támogatójuk- a tapolcai Tóth Horgászbolt (Tóth Bernadett és Péter) jóvoltából értékes nyereményekben részesülnek a horgászok. Nem csak a felnőttek, hanem a csónakkikötőben zajló gyermek verseny résztvevői is. Külön kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás- nevelésre, ennek jegyében rendezik meg minden évben a gyermek horgász szakkört, és képezik az ifjú pecásokat.

Idén is húsz fő körüli volt a horgászverseny résztvevőinek a száma.

- Programunk az ebéd befejeztével a Léránt Lajos és Halász Ferenc emlékére állított kopjafánk megkoszorúzásával folytatódott. Az elhunyt Léránt Lajos özvegye- Sára, Hidasi Attila egyesületünk elnöke koszorúztak, majd a horgásztársakkal együtt néma főhajtással emlékeztünk az elhunytakra.

2003. december 6- án tragikus körülmények között, egy hirtelen támadt viharban veszítettük el az említett tagjainkat, barátainkat. A tragikus esetet követően a szezonnyitó horgászversenyünket emlékversenynek nyilvánítottuk, és nevükkel is jelezve, a tiszteletükre rendezzük meg. A megemlékezés mellett figyelem felhívó jelleggel is bír a kezdeményezés, miszerint tisztelni kell a Balatont. Figyelni és vigyázni, a szabályokat betartva szabad csak részt venni a vízen, vízben való közlekedésben. Balatoni emberként megtanultam, hogy a gyönyörű, napos időből néhány perc alatt méteres hullámok korbácsolódhatnak, és 80-100 km/h- s szélvihar kerekedhet. Ezért a szükséges a viharjelző rendszer állandó figyelemmel kísérése horgászatunk során. Meg kell említenem Petőfi Sándor idevágó versrészletét, amit minden horgásztársunknak ajánlunk figyelmébe:

Jegyezd vele az égre
Örök tanúságúl:
Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!

A tragikus körülmények között elhunyt horgásztársak kopjafájánál koszorúztak az egyesület tagjai.

Gaál Pétertől azt is megtudtam, hogy az emlékmű koszorúzását követően került sor horgászverseny eredményhirdetésére. A díjkiosztó ceremóniát követően véget is ért a rendezvény a horgásztanyán, de a balatonedericsi strandon folytatódott a színes programkavalkád. Elmaradhatatlan a Balaton megkoszorúzása, amelyben jelentős szerepet kaptak az egyesült csónakjai. A szezonnyitó további részében részt vehettek a kilátogatók főzőversenyen, kulturális programokon, sporteseményeken, majd záróakkordként hajnalig tartó bál következett.

A horgászverseny végeredménye

Gyermek kategória

1.Kloska Bendegúz

2.Töreky Zénó

3.Nagy Koppány

Felnőtt kategória

1.Sikos Jenő

2.Molnár Gyula

3.Hidasi Attila

Idén kevesebb volt a gyermek jelentkező, de aki részt vett a versenyen, élményekkel és ajándékokkal gazdagodva térhetett haza.