Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 11 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

"Eredeti" hamisítványok- Somlai Julianna ikon és festmény kiállítása

Balatongyörök- 2017. június 11.- „Eredeti” hamisítványok címmel nyílt ikon és festmény kiállítás Somlai Julianna (77) képzőművész alkotásaiból. A telt házas rendezvényen megjelenteket Villányi Éva könyvtárvezető köszöntötte a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtárban.

Király Lászlóné bevezetőjében időutazásra invitálta a jelenlévőket, ugyanis Somlai Juliannával közel három évtizedes barátságot ápol. Annak idején is ő nyitotta meg a művésznő kiállítását, amelyből megosztott néhány szép emléket, majd örömének adott hangot, hogy hosszú idő után ismét őt érte ez a megtiszteltetés.

 

Villányi Éva könyvtárvezető köszöntötte a szép számú érdeklődőt.

 

Nem maradt el a barátnő méltatása sem: - Jutka (a képzőművészhez közel állók így hívják) az eltelt idő alatt rengeteget fejlődött. Tárlatain mindig rácsodálkoztam a gyönyörű műveire, amelyek azóta kiteljesedtek, színviláguk pedig elmélyült lett. El kell mondanom, vele együtt én is fejlődtem. Többet szerettem volna tudni az ikonokról, más szemmel néztem ezeket a cizellált csodákat, ahol csak tudtam, én is képeztem magam ezen a téren.

 

Király Lászlóné ismertette és méltatta a képzőművész életútját.

 

A következő percekben ismertette a képzőművész életútját. Kiemelte, nem volt kegyes hozzá a sors, már öt évesen gyermekbénulást kapott. Aztán az iskolában egy remek tanárának köszönhetően, kedvet kapott a rajzoláshoz. Ennek ellenére csak 45 évesen vetette bele magát igazán a festészet rejtelmeibe. Virágcsendéletekkel kezdte, majd komolyabb kihívást jelentett számára Szász Endre műveinek másolása, amelyhez megvolt a mester személyes, írásbeli hozzájárulása is. A következő lépcsőfok egy még nagyobb kihívás volt számára: - Somlai Julianna festészetében komoly változást hozott az Erdélyből kapott alkotás. Egy ikon, amely másolásának meghatározott szabályrendszere van. Nem lehet eltérni tőle, a legapróbb dolognak is egyeznie kell az eredetivel. Az ikonfestészet nagyon komoly technikai felkészültséget, alázatot és türelmet igényel, ami a művésznőben fel is lelhető, ahogy azt az alkotásai is bizonyítják. Munkáiban mindvégig segítségére volt férje- Elemér-, aki nem csak lelkileg, hanem kétkezi munkával is hozzájárult egy- egy ikon kereteinek elkészítéséhez.

 

Somlai Julianna (Jutka)- "Megy tovább a kijelölt úton..."

 

Mindenki büszke Jutkára. 1988- ban Somlóvásárhelyen, a következő évben már Balatongyörökön volt a második tárlata. Ez a mostani már a nyolcvanhetedik. Sikeres képzőművész, aki ontotta magából a csodás alkotásokat. Majd tragédiák sorozata következett, több közeli hozzátartozóját is elveszítette. A fájdalom ellenére ment, megy tovább a kijelölt úton… és festi tovább műveit. Ő színekben imádkozik. Reméljük üdvözölhetjük egymást a kilencvenedik kiállításán is- fejezte be mosolyogva megnyitóját Király Lászlóné.

 

Ezt követően Strommer Lászlóné nyugalmazott pedagógus egy verssel kedveskedett sógornőjének, majd Villányi Éva könyvtárvezetővel virágcsokorral is köszöntötték Somlai Juliannát.

 

Strommer Lászlóné verssel és virággal is kedveskedett sógornőjének.

 

Balról jobbra: Király Lászlóné, Somlai Julianna és Strommer Lászlóné.

 

Somlai Julianna: "  Az ikon szigorú,  kötött szabályrendszerét nem szabad megszegni. Például ilyen az ábrázolt személy ruhájának színvilága, ugyanis szimbolikus jelentése van. Az ikon egyszerre csoda, jelenvalóság és megtestesülés."

 

Az ikonok mellett a Szász Endre másolatok sem hiányozhattak a tárlatról.

 

Szemet gyönyörködtetőek a művésznő virágcsendéletei is.