Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 11 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Solymosi Antal- a myofasciális lazításról

Tapolca- Master of Kyokushinkai Karate, Certified Pilates Instructor, American Fitness Proffesionals & Associates USA, Pilates Institute, England, EMS Trainer. Craniosacralis terápia és myofasciális lazítás mestere. A felsorolás egy emberhez- Solymosi Antalhoz- köthető. A sokrétű, önmagát folyamatosan képező szakembert ezúttal a legújabban elsajátított módszerről kérdeztem.

Hát az meg micsoda?- kérdezheti jogosan a kedves olvasó. A „Gyengéd Gyógyító” ezúttal egy másik „műfajban” is bizonyított, az alábbiakban kicsit közelebbről is megismerhetik az érdeklődők ezt a hatásos technikát.

Solymosi Antal- folyamatosan képezi magát.

Több éves tapasztalat alapján alakult ki a technika és az alkalmazás módja is, a myofasciális lazítás eredete az Egyesült Állomokból, a soft Rolfingból ered- kezdte bevezetőjét Antal, majd a folytatásban arról is szólt, hogy a módszer hazai meghonosítója-Pegán Attila (TestSzobrász Műhely vezetője)- Floridában, a Tony Villani nevével fémjelzett XPE Sports edzőközpontban sajátította el a szakma rejtelmeit az NFL játékosok börzéjére készülők edzőtáborában. Antal kiemelte, hogy a myofasciális terápiás programot- Don Stanley menedzser irányítása mellett- George Kousaleos, a CORE Institute alapítója vezette. Heti turnusokba lebontva, futás- orientált edzés zajlott. Kb. tíz masszőr sajátította el és végezte a myofasciális terítés kezeléseket. A tapolcai szakember a fővárosban szerezte meg a kellő szaktudást ahhoz, hogy mára már olyan sportolók felkészülését segíthesse, mint Szita Donát (jégkorong)- év ifjúsági játékosa, behívták a felnőtt válogatottba is, Lizák Richárd Európa- bajnok (kyokushinkai karate), Vasas labdarúgói. Emellett tagja a világbajnokságra készülő karate válogatott felkészítő csapatának is.

Shihan Furkó Kálmán (70) a legendás kyokushin karatemester társaságában.

Felvetődik a következő kérdés, mit takar és miben segíthet a sportolóknál ez a módszer? A válasz sem várat sokáig magára: „A terítés a fascia speciális nyújtása, amely arra hívatott, hogy kiegyenlítse a sportban végzett mozgás következtében kialakult feszültséget, emellett fejleszti a testtudatot. Anatómiai szempontból a kötőszöveti fascia felszíni rétegeiről beszélünk, ami a bőrfelülettől a mély felületek határáig terjed. Ezt a módszert strukturális alapokra építették, ellentétben a relaxáló-, sport-, és gyógymasszázzsal, illetve gyógytornával, amelyek még izom- szemléletűek.”

Azt is megtudhattuk a szakembertől a következő percekben, hogy a terápiát leginkább az aktív sportolókkal való munkában lehet használni- alapozás vagy szezon közben. Éppen azért, mert olyankor már nem szerencsés megbontani a test balanszát, mert destabilizálná a beidegződött mozdulatokat. Ez magában hordozhatja a sérülésveszélyt. Megfelelő alkalmazás esetében a terítés képes arra, hogy felszabadítsa a szövetek felszíni rétegeit- ez nagyobb mozgásterjedelmet, energiamegtakarítást eredményez. Ennek következménye, hogy megelőzhető a sérülés, sőt, a teljesítmény mértékén is lehet javítani. A 30-45 perces kezelések megfelelően karbantartják a kötőszöveti rendszert, ily módon biztosítva van a vázizom rendszer szabadabb mozgása, valamint a nagyobb terhelhetőség.

A myofasciális oldás egy olyan manuális technika, aminek célja a kötött kötőszöveti rétegek oldása által megrövidült, feszes izomzat fellazítása és felszabadítása.

Olyan sokszor elhangzott beszélgetésünk alatt a myofascia kifejezés, hogy megkérdeztem interjúalanyomat, hogy definiálja, mit is takar valójában?

A fascia behálózza az egész testet, összekapcsolódó kötőszöveti rendszer, sejtszintig vesz körül minden egyes csontot, izmot, eret és szervet. Olyan, mint egy laza, rugalmas pókhálóhoz hasonló szövetréteg, összeköttetésben egymással, ezek burkolják be szerveinket és izmainkat is. Két rétegről beszélünk- a közvetlenül bőr alatt elterülő felületes, illetve a mély réteg, ami behálózza az izmokat, idegeket, csontokat. Az izmainkat körülvevő fascia a myofascia”- tudom meg Solymosi Antaltól, de máris a következő kérdéssel bombázom: mikor alkalmazható a myofasciális oldás?

Bólogat, majd közli velem, bármilyen sérülés, helytelen vagy túlterhelés, esetleg hosszabban fennálló helytelen testtartáskor ezek a rugalmas rétegek letapadhatnak és kötötté válhatnak. Ennek következményeként a szövetekre szorító-feszítő-húzó hatást gyakorolhatnak, ami mozgásbeszűkülést vagy tartós izomfájdalmat produkál.

Ezért a myofasciális kezelés eredményesen alkalmazható sérülések utáni ízületi rugalmatlanság, vagy az izom feszessége esetén, krónikus izomfájdalom, testtartásbeli elváltozások, tartáshibák esetén, amelyek nem csontos eredetűek, bármely testtájon tapasztalt mozgásbeszűküléskor, az úgynevezett alagútszindrómák esetében, amelyek hátterében izomfeszesség valószínűsíthető, golf- vagy teniszkönyök, fibromyalgia, gyakori migrénes, tenziós fejfájás esetén, de hatásos műtétet megelőző kezelésként. Végül, de nem utolsósorban a sportolók számára teljesítményfokozó és javító hatású is.

"Bár a rehabilitáció is fontos tényező, mégis az amerikai tapasztalatokat alapul véve, sokkal inkább a prehabilitációt szeretném kiemelni, azaz a sérülések megelőzése a jelentősebb szegmens. Mindez abból adódik, hogy az izmok és ízületek a kezelés után nagyobb mozgásterjedelemmel rendelkeznek, így jobban terhelhetőek, viszont nehezebben is sérülnek"- summázott a mester.

Barátjával- Kindl Györggyel. Három és fél évtizede karatéznak.

Akinek felkeltettük az érdeklődését a myofasciális kezelés iránt, legyen magánszemély vagy sportklub, annak tagja, a következő elérhetőségeken kommunikálhat, veheti föl a kapcsolatot Solymosi Antallal:

 

+36-30-369-0002 és az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

Emellett a fentiekben már említett, szintén hatásos craniosacralis kezelésekkel is áll minden érdeklődő rendelkezésére a szakember.

 

Forrás: http://testszobrasz.hu