Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Egyenruhák a világból

Tapolca- A Dobó Lakótelep Családjaiért Egyesület égisze alatt- Egyenruhák a világból címmel- tartott interaktív előadást Sárközi Szaniszló, a civil szerveződés elnöke. Az érdekfeszítő programot- május 16- án- a közösségi házukban rendezték.

Több kérdés is felvetődött bennem, amelyre készséggel válaszolt az előadó.

Érdekelt az egyenruhákhoz való kötődésének előzménye, valamint mennyire befolyásolta mindezt a közeg, ahol él(t). Miközben enyhe mosoly ül ki az arcára, bólogatva kezd bele mondanivalójába. Hangsúlyozta, hogy gyermekkoráig nyúlnak vissza a szálak. Négy darab huszárképpel kezdődött a dolog, amit édesapja helyezett az ágya fölé. Utána jöttek a könyvek, bár a nyolcvanas évek elején még nehezebb volt hozzájutni ilyen témájú szakirodalomhoz, de azóta, kis kihagyástól eltekintve a viselet, hadtörténet meghatározó jelentőségű lett az életében.

 

Örömének adott hangot, hogy a Dobó István Lakótelepen élhet, annak ellenére, hogy a laktanyák amortizációs folyamatát neki is végig kellett nézni. Igyekszik a múltból meríteni és a dolgok jó oldalát nézni: „Örömmel tölt el, hogy katonaviselt emberekkel kommunikálhatok, ők is figyelemmel kísérik a szóban forgó hobbimat. Vannak köztük olyanok, akik önzetlenül ajánlották föl egyenruháikat, tárgyaikat”- fogalmazott Szaniszló, majd rákérdeztem arra is, honnan sikerült beszerezni ezt a sokféle katonai relikviát.

 

Bal oldal: belga tüzér őrmester téli szolgálati zubbony. Jobb oldal: holland mérnök őrmesteri zubbony.

 

Az egész úgy kezdődött, hogy megörököltem édesapám sapkagyűjteményét. Mivel az érdeklődés mellett már kellő tapasztalatom is volt, beazonosítottam őket, majd ki is állítottam az akkor kb. 250 tételből álló gyűjteményt. Ebben katonai, rendőr, tűzoltó és vasutas fejfedő is található- tájékoztatott az előadó, majd arról is szólt, hogy fontosnak tartja az élet minden szegmensében a megújulást, így aztán gondolt egy merészet, és elkezdte keresni a zsákhoz a foltját- azaz: a sapkákhoz a zubbonyokat, ingeket.

 

Az édesapáról örökölt sapkagyűjtemény egy része.

 

Ehhez komoly segítséget jelentett számára az internet, ahol több militarista oldal is található. Kellő maximalizmusával beleásta magát a kutatómunkába, sikerült is rövid időn belül megtalálnia a megfelelő gyűjtőtársakat, amelynek meg is lett a kölcsönös eredménye: „Szokás szerint, én a nehezebb utat választottam. Többségében külföldi anyagot gyűjtök, abból sem a két világháborúban használtakat, hanem az 1960- as évektől napjainkig viselt egyenruhákat. Mára sok gyűjtővel és beszerzővel alakítottam ki gyümölcsöző kapcsolatot, így aztán folyamatosan bővül a paletta."

 

Beszédes címet adott előadásának Sárközi Szaniszló, mégis arra kértem, kicsit bővebben is tájékoztassa a kedves olvasókat. Elégedetten adta tudtomra- annak ellenére, hogy nem volt telt házas a rendezvény, a résztvevők jól érezték magukat, tetszett nekik az előadás, annak témája.

 

Egy belga zubbonyt (1962) mutat be a jelenlévőknek Sárközi Szaniszló.

 

Három ország (Belgium, Hollandia és Svájc) modernkori egyenruha viseletének lett- saját bevallása szerint- a szakértője. Regisztrált tagja a Signum Laudis fórumnak, ahol mára már sokan fordulnak hozzá segítségért, de ő is rengeteg anyagot dolgoz fel mások számára. Büszkén adja tudtomra, hogy a svájci vonalat az ország legismertebb katonai tárgyú gyűjtőjének- Varga László nyugállományú dandártábornoknak köszönheti, akinek ő is dolgozott fel anyagokat. Mindhárom ország esetében megvolt számára a motiváció. Emellett más nemzetek anyagaival is rendelkezik, így például: USA, Dánia, Szlovákia, Németország, Csehország, Franciaország, Spanyolország, Ausztria, vagy éppen Magyarország. Sapkák tekintetében pedig minden földrész képviselteti magát.

 

A svájci gyűjtemény egy része.


Büszkén tájékoztatott arról, hogy a közeljövőben egy amerikai őrmester szolgálati inge és a teljes kitüntetéssora kerül a birtokába. Jelenleg mintegy 300 fejfedőből álló kollekcióval rendelkezik, 32 különböző egyenruhával (ingek, zubbonyok), és rengeteg jelvénnyel, kitüntetéssel.

Van családi vonatkozás is- apai nagybátyám és anyai nagyapám kitüntetéseivel is büszkélkedhetek. Emellett a lakótelepünkön élő Fügedi István nyugállományú százados egyenruhája is kollekcióm darabja lett.”

 

Kellően interaktívvá tette az előadását, ugyanis a kivetítő mellett kérdéseket is tehettek fel a jelenlévők, de volt lehetőség a zubbonyok, sapkák felpróbálására is.

 

Kivetítő segítségével is színesebbé, látványosabbá tette az előadást Sárközi Szaniszló.

 

Végül, több mint két órásra sikeredett a rendezvény, így nem véletlenül volt elégedett Szaniszló, aki a továbbiakban elmondta, hogy a kollekciójának egy része látható lesz az idei hadifesztiválon, egy szombathelyi gyűjtőtársával együtt.

Amerikai tengerészgyalogos ingről tájékoztat az előadó.

 

Beszélgetésünk végén még kíváncsi voltam arra, mit jelent számára mindez- hobbi, szenvedély, vagy mindkettő? Szemöldökét felhúzva, rövid gondolkodás után válaszolt: „Jómagam inkább szent őrületként aposztrofálom. Amikor beleásom magam az adott témába, nem látok és nem hallok. Ezeket a darabokat saját gyermekeimnek tekintem, életem részét alkotják. Talán egy napon állandó kiállítás is lehet ebből a gyűjteményből, de igény esetén más településen is szívesen bemutatkozunk, akár előadás vagy kiállítás keretében is”- üzent záróakkordként a nagyvilágnak Sárközi Szaniszló.

 

Fotók: Benedek László