Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 37 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Kertvárosi (ABC) történet

Tapolca- 2016. március 18- án már írtam az egyik helyi vendéglátóegység körüli áldatlan állapotokról (http://www.dancsistvan.hu/index.php/sajat/3090-csodatevo-hamutarto). Akkor az objektum környékén élő lakók adtak hangot felháborodásuknak. A helyzet azóta sem javult, sőt- ezúttal a Kertvárosi ABC dolgozóinál is elszakadt az a bizonyos cérna.

Gyakran vásárolok jómagam is a „sümegiben”, így akarva- akaratlanul is szemtanúja voltam bizonyos dolgoknak, amelyekről a boltvezető is beszélt.

- A vendéglátóegység fölött lakók közül sokan járnak üzletünkbe is, nem egy esetben panaszkodtak már az ott tapasztalható állapotokról. Akkor még megértően nyugtattam őket, de azóta már mi is abba a táborba tartozunk, akik kárvallottjai ennek a véget nem érő történetnek- adott hangot felháborodásának az ABC vezetője. A panaszáradat azzal kezdődött, hogy a szóban forgó egységben tilos a dohányzás, de az objektum körüli öt méterben is. Így aztán a többnyire már alkoholos befolyásoltság alatt álló polgárok közül néhányan úgy döntöttek, hogy tábort vernek a szomszédságban lévő üzlet nyugati oldalánál.

Eddig- jobbára- „csak” a beton virágtartókba nyomták el a cigarettacsikkeket, hagyták ott hulladékaikat, de a boltvezető története korántsem ért véget:

- Odáig fajult a dolog, hogy első körben kihelyeztem egy dohányzást tiltó nyomtatványt, aminek nem igazán volt visszatartó ereje, csakúgy mint a bevásárlókocsik használatáról szóló soraimnak sem. Nem volt más választásunk, be kellett hoznunk fedett helyre, mert az itt mulató polgárok szemetesnek használták- panaszkodott szinte véget nem érően az üzlet első embere, majd kitért arra is, hogy ezzel a cselekedetükkel is csak jót tettek a renitensekkel, mert így még nagyobb létszámban csoportosulhattak a bolt nyugati oldalánál. Ami önmagában nem lett volna probléma, de a cigarettacsikkeket az ablaküveg alatti műanyag kereten nyomták el, majd dobták a földre. Szintén itt landoltak az üres sörösdobozok is. Sőt, a már említett nyugati oldal végén található műanyagajtó zsanérjait használták(ják) a sörösüvegek kupakjának eltávolítására. Amikor az ABC dolgozói mindezt szóvá tették, még ők voltak felháborodva… sőt, részükről a beszélgetés fenyegetőzésbe csapott át.

- A végére hagytam a legrosszabbat: már a felsoroltak is kiverik a biztosítékot egy jóérzésű embernél. Az itt mulató, randalírozó elemek, főleg hétvégén, és a sötétség beálltával, több esetben is idevizeltek, idehánytak, de nem egyszer volt rá példa, hogy azt a bizonyos „nagydolgukat” is itt a bolt falánál végezték el. Ilyenkor cselekednünk (eltakarítani) kell, ha tetszik, ha nem…

A legszomorúbb számunkra is az, ami a felettünk lakó, szintén felháborodott lakóknak: hiába szóltunk az illetékeseknek, a helyzet változatlan, sőt, rosszabb, mint volt. Intézkedés hiányában ezek az illuminált állapotban lévő polgárok azt teszik, amihez kedvük van. Pedig, ahogy az előző cikkben is olvastam, a mi üzletünkön kívül általános iskola és buszpályaudvar is található a vonzáskörzetben, nem felemelő a látvány.

Elrettentő példának mindenképpen jó, ami itt történik egy ideje, de mi azt szeretnénk, ha pozitív irányba mozdulnának el a dolgok. Néhány nap múlva új esztendő- új reményekkel…?- tette föl a költői kérdést zárszóként a boltvezető.