Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 30 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Emberek, sorsok, életek- megjelent Horváth József szociográfiája

Tapolca- Emberek, sorsok, életek címmel jelent meg Horváth József legújabb, kortörténeti műve. A könyvbemutatóra- november 29- én- a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban került sor.

A rendezvény előtt beszélgettem a Batsányi emlékéremmel és Tapolca Közművelődésért kitüntetéssel elismert  helyi íróval, költővel.

Bevezetőként az immár tizennegyedik könyve előzményeiről elmondta, hogy szándékos volt az időzítés. Tapolca újbóli várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulóján szerette volna kiadni a szóban forgó kötetet. Tizennégy különböző korosztályú és munkakörű embert szólaltatott meg, akik között voltak tősgyökeres tapolcaiak és „bevándorlók” is.
Ezeknek az állampolgároknak az életét, a településről alkotott kendőzetlen véleményét olvashatják a művében.

A könyv és szerzője.

 

- Az egész úgy kezdődött, hogy sétáltam a városban, amikor megszólított egy idősebb bácsi, aki már ismerte az irodalmi munkásságomat. Elmondta, hogy sok érdekes dolgot tudna mesélni a településről és a saját életéről is. Éltem is a lehetőséggel. A végére tizennégyen fértek bele a könyvembe, bár voltak olyan alanyaim is, akik meggondolták magukat és nem vállalták a szereplést.

Sok érdekes és igaz történettel és emberrel ismerkedhet meg az olvasó- sorsokkal, valamint a város akkori kor- és kórképét is felvázolják, de őszintén vallanak a jelenkor állapotairól, amelyben benne van a pro és a kontra is (bányászat, vasút, honvédség, kórház, kiadó helyiségek)- a múlt üzenete a mának. Mivel a könyv tartalma szervesen kapcsolódik a fél évszázados jubileumhoz, ezért időzítettük 2016- ra.

A könyv szerzőjével Hangodi László történész, főmuzeológus beszélgetett.

 

Előny, ha egy műnek rövid, találó, beszédes címet ad a szerző. Ezt szem előtt tartotta Horváth József is. Kezébe fogja kötetét, majd az Előszóhoz lapoz és idézi Takács Tibor asztrológus gondolatát, ily' módon adva választ kérdésemre: „A sors nevű karmester gondoskodik róla, hogy az iskola osztályait kijárjuk. Amíg egy osztályt nem fejezünk be, addig nem enged továbblépni. A lecke lehet könnyű, vagy keserves, de addig ismétlődik, amíg meg nem tanultuk.”

E gondolatok jegyében, egyfajta summázásként adta a szerző az Emberek, sorsok, életek címet a könyvének.

Ezt követően szólt a borítóról is. Kiemelte, hogy régóta foglalkozik asztrológiával, amely a bolygók állásából határozza meg egy adott személy sorsát. A borítón legfiatalabb unokája horoszkópikus csillagképe látható.

- Emberek vagyunk, akik kaptak egy életet a Föld nevű bolygón, hozzá a sorsunkat, amely ugyan írva vagyon, de tevőlegesen alakíthatunk rajta. Vagyis a cím és a borító szervesen összefügg egymással- summáz a kötet írója, majd hozzáfűzte, hogy korra és nemre való tekintet nélkül, minden korosztálynak ajánlja a tizennegyedik „gyermekét”. Miért?

- Akik már ismerik az irodalmi munkásságomat, azoknak nem kell mondanom semmit, akik pedig nem, azoknak itt a ragyogó alkalom, hogy egy érdekes szociográfiát olvasson. Mivel köznyelven írok, így mindenki számára érthető a könyv tartalma. A verseimhez ihlet kellett, a kortörténeti műhöz pedig komoly háttérmunka szükséges. Ami bennem volt, sikerült kiírnom magamból. Nem tartom magam sem írónak, sem költőnek, számomra ezek az írások önmegvalósításnak, kiteljesedésnek számítanak irodalmi síkon, emellett persze egy költséges hobbi is (mosolyog). Nem a titulusok, jelzők számítanak, hanem az, mit teszel le arra a bizonyos asztalra.

Itt szeretném megköszönni a támogatóimnak is a segítséget, nélkülük nem láthatott volna napvilágot ez a könyv- Tapolca Városgazdálkodási Kft. Kuratóriuma, Rig Lajos országgyűlési képviselő, Dobó Zoltán polgármester és Vörös Béla vállalkozó.

A legújabb kötetet meg is vásárolhatták a megjelentek, amelyet dedikált is a szerző.

 

Érdeklődtem a tervekről is. Erre úgy reagált Horváth József, hogy van még egy kész anyaga, amelyet támogatók nélkül szintén nem tud egyelőre kiadni. Gondolkodik rajta- közel két évtized után-, hogy letegye a „lantot”. Ezzel a tizennégy művel kerek egész, amit alkotott...

Család, barátok, ismerősök, sőt a könyv szereplői közül is tiszteletüket tették a könyvbemutatón.

 

Horváth József: Emberek, sorsok, életek című könyve megvásárolható személyesen a kötet szerzőjénél, vagy mailen a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.