Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 30 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Áldatlan állapotok a használtruha gyűjtőkonténerek ügyében

Településünkön egyre többen adnak hangot felháborodásuknak. Ennek oka, hogy Tapolca több pontján is elhelyezésre kerültek anno az úgynevezett használtruha gyűjtőkonténerek, amelyek hasznos célt szolgálnak… egészen addig, amíg meghatározott időközönként ürítik is őket. Sajnos, éppen ez az utolsó fázis hiányzik, sokszor hetekig a konténer mellett hevernek a fölöslegessé vált ruhák.
Nincs ez másképpen a Lesence utcában sem, ott azonban intézkedés is történt. A részleteket Sárközi Szaniszló, a Dobó Lakótelep Családjaiért Egyesület elnöke osztja meg önökkel.

- A Lesence utcai boltunk mellett található egy használtruha gyűjtőkonténer. Ahogy az természetes, egy idő után megtelt, így az edényzet mellé kezdték rakni a fölöslegessé vált ruhadarabokat, de még szőnyeget is. Többen is jelezték, hogy véget kellene vetni ennek az áldatlan állapotnak. Egy ideig naivan vártam, gondolva, hogy érkezni fog a tulajdonos, és kiürítteti, illetve elszállíttatja a konténer tartalmát és a mellette felhalmozódott ruhahalmot is. Hiába, nem történt intézkedés- mesélte komor tekintettel a tényeket az egyesület vezetője, majd a folytatásban kitért arra is, hogy végső megoldásként felhívta a konténerek oldalán látható mobilszámot.

A próbálkozását siker koronázta, de korai volt az öröme. A vonal túlsó végén egy névtelen (manapság nem divat a bemutatkozás- a szerk.) férfihang közölte, hogy ők bizony hetente ürítik a tulajdonukat képező edényzeteket.

Természetesen ezt Sárközi úr azonnal megcáfolta. Az egyik közösségi oldalon, éppen az egyesületük profiljára feltöltött fotók publikálásának dátumai is az elnök állítását igazolták. Emellett a lakótelepiek egy emberként azt is sérelmezték, ha egy cég kötelezettséget vállalt, és heti rendszerességgel ígérte a feleslegessé vált holmik elszállítását, akkor miért nem cselekednek eszerint.

 

Mivel hiába vártak, így a civil szervezet vezetője másik irányba próbált lépéseket tenni.

- Írtam egy levelet a város jegyzőjének- Ughy Jenőnének a felmerült problémánkkal kapcsolatban, kitérve arra, hogy mindez esztétikai és közegészségügyi szempontból sem maradhat így. Sőt, a település több pontján is ugyanez a helyzet ezekkel a gyűjtőkonténerekkel. Emellett szóvá tettem azt is, hogy az edényzeten csak egy telefonszám található, pedig Európai Uniós előírás szabályozza, hogy fel kell tüntetni az adott cég egyéb elérhetőségét, alapvető információit is. Vagyis ebben a formában ez is jogszabályellenes.

Továbbá kértem az Önkormányzatot, amennyiben ez ügyben tudnak intézkedni, tegyék meg.
Ahogy azt egyesületünk oldalán jeleztem is, a konténer mellett felhalmozódott ruhákat a vegyesbolt tulajdonosa- Páhy Albert takarította el.
Az edényzetek viszont ettől még ugyanúgy telítve maradtak-
summázott Sárközi Szaniszló, majd még annyit hozzáfűzött: nyílt levelében arra kérte a település jegyzőjét, hogy az EU- s szabályok betartására bírják rá a cég tulajdonosát, ha már Tapolca több pontján is fellelhetők ezek a gyűjtőkonténerek.

 

- Nem tudom, hogy ez az áldatlan állapot logisztikai okokból vagy pusztán nemtörődömségből fajult idáig. Minket, lakótelepi polgárokat nem is ez érdekel, hanem az, hogy tartsák be a vállalt ürítési időszakot, mert egyre több helybéli lakos adott már hangot a felháborodásának- jogosan! Csak reménykedni tudunk, hogy nem süket fülek falát döngettük- fejezte be gondolatfüzérét a civil szervezet karizmatikus vezetője.

 

A Lesence utcában található használtruha gyűjtőkonténerek- intézkedés előtti és utáni állapotukban.

 

Fotó: Sárközi Szaniszló