Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 11 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Az ember, mint a bolygó rákfenéje?

Az igazi szélmalomharc talán nem is Don Quijote de La Mancha nevéhez fűződik, hanem a környezetünket óvó, védő emberekhez. Ők tudatosan védik, míg a másik oldal éppen ellenkezőleg cselekszik. Ahogy azt- sajnos-, szomorúan tapasztaltam utam során, a közelmúltban is.

Jane Goodall, az angol számázású antropológus és etológus nyilatkozta: „Néha azok, akik harcolni kezdenek az erdők vagy valamely erdőrész megmentéséért, egyszerűen túlságosan elkeserednek ahhoz, hogy kitartsanak. Megértem a borúlátásuk okát, de nem szabad, nem szabad, nem szabad feladnunk! Inkább még keményebben kell harcolnunk, és támogatni azok erőfeszítéseit, akik oly sok területen fáradhatatlanul dolgoznak, hogy mentsék, ami menthető.

Nálam sokkal okosabbak és hozzáértők már számtalan helyen megfogalmazták e témával kapcsolatos pró és kontra gondolataikat, életerős civil környezetvédő szervezetek jöttek létre (Greenpeace, Friends of the Earth). Napjainkra már társadalmi mozgalommá nőtte ki magát. Mégis, hiába a parlamenti érdekképviselet, a katasztrófa- közeli helyzet tudatosítása, a környezettudatos nevelés… még mindig a „sötét oldal”- on vannak többen.

A környezetvédelmi tudat formálásának elsőrendű célja az erre irányuló magatartás lenne, de a környezetért felelős életvitelhez szükséges egy megfelelő kultúrszint is, ami hiányzik azokból az embertársainkból, akik a fotókon is látható szemetet és hulladékot a Véndek- hegyre vezető katlanba helyezik már hosszú idő óta. Mindezt természetes folyamatnak gondolva, hiszen ez az ő legális szemét- és hulladéklerakójuk. 

Így lehet egy festői szépségű tájból világvége hangulatot idéző, lehangoló látványt „varázsolni”.
A Mátrix című filmből való a következő idézet is, ez summázása is egyben rövid eszmefuttatásomnak: Minden emlős ezen a bolygón ösztönösen egyensúlyra törekszik a környezetével, de ti, emberek, nem. Eljuttok egy területre, és elszaporodtok, egészen addig, amíg fel nem élitek az erőforrásokat. Van egy másik organizmus is, amely ugyanezt a sémát követi: a vírusok. Az ember ragályos kór. A bolygó rákfenéje. Betegség.”

tisztelet a kivételeknek, mert vannak, vagyunk… és talán utópisztikus a gondolat, de remélem, gyógyíthatóak ezek a „betegségek”! Főleg, ha majd egységben lesz az erőnk!