Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 11 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Szemét dolog...

Tapolca- Az esti óráim döntő többségében a szellemi munkáról szólnak. Cikkek és fotók publikálása. Eközben néhány perc pihenőt is beiktatok. Kinyitom az ablakot és a szobán kívül a fejemet is kiszellőztetem. Ilyenkor- sajnos- látok olyan dolgokat amik elkeserítőek, felháborítóak, elgondolkodtatóak… ezek közül egy az alábbi is.

Eddigi, több mint fél évszázadomat családi házakban éltem. Szüleimnél, apósoméknál, és a sajátomban. Válásom után úgy alakult a sorsom, hogy tömbházba kellett költöznöm. Rugalmas ember lévén, hamar beilleszkedtem és elfogadtam a közösségi „játékszabályokat” is.

 

Ezek közül az egyik:meghatározott összeget kell fizetnem azért, hogy jogom legyen a saját hulladékomat a tömbház elé kihelyezett szeméttároló konténerbe helyezni. Úgy gondolom, ez így van rendjén- valamiért valamit. Amit viszont már egyre sűrűbben látok, nem pusztán nekem, hanem több lakótársamnak is szemet szúrt. Megoldást pedig nehéz találni erre a problémára, ami a következő.

 

Az esetek többségében a sötétség beálltával megáll a hulladéktároló előtt egy- egy gépjármű (zárójelben jegyzem meg, hogy szinte kivétel nélkül felső kategóriás autók), majd rövid terepszemle után, ha nincs járókelő (szemtanú), terjedelmes mennyiségű szemetet, nem egy esetben építési hulladékot helyeznek el a konténerben.

 

Felvetődhet a kérdés, hogy miért fáj ez nekünk? Egyfelől a fentiekben említett okból- nem csekély összeget fizetünk, másrészről az általuk odahelyezett szemét a méreténél fogva is, sok esetben elfoglalja a kuka űrtartalmának harmadát, olykor felét… így, aki jogosan szeretné az erre a célra kijelölt tárolóedénybe tenni a hulladékát, képtelen rá.

Egyúttal egy kérdés is megfogalmazódik az emberben. Az adott személyeknek, amennyiben családi házban laknak, kell, hogy legyen kukájuk, ha tömbházban élnek, akkor pedig közös konténerük. Amennyiben olyan jellegű a hulladék, akkor pedig irány a szeméttelep. Akinek 10- 15 milliós, full- extrás gépjárműre telik, az miért sajnálja a pénzt arra, hogy etikusan cselekedjen ilyen ügyben is?

 

Természetesen több tömbház is megpróbált már „védekezni” lánc és lakat kombinációjával, azonban az éj leple alatt mindig volt valaki, akinek sikerült ezt eltávolítani. Így aztán, mintha annak a bizonyos valaminek adtak volna egy pofont.

Vajon akkor mi lehet a hatásos megoldás? Ötleteket szívesen fogadunk a kedves olvasóktól...