Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 24 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Bővültek a SIKERámiák- avagy: Agyagból gyúrt tündérmese

Tapolca- A képzőművészet iránt fogékony emberek számára ismerősen cseng Oszkai Réka keramikus neve, aki sokadszor is városunkat választotta kiállításának helyszínéül. A tárlatnak- június 22- én- az Életfa Kézműves Galéria adott otthont.

A szép számú érdeklődőt elsőként Füstös Zsuzsi, az intézmény egyik alapítója és tagja köszöntötte, ezt követően Szőke András filmrendező, színművész, humorista megnyitójában szólt a négy őselemet magában foglaló (föld, víz, levegő és tűz) agyag több ezer éves múltjáról, majd méltatta a képzőművész munkásságát, azt a pozitív, szemmel látható változást, amelynek legújabb végtermékeit a tapolcai tárlatán mutatta be Réka- Agyagból gyúrt tündérmese címmel, amelyről néhány szót váltottam is a Sümegen élő keramikussal.

  

- Mindig örömmel térek vissza Tapolcára. Tisztelnek és szeretnek az emberek, ahogy az alkotásaimat is, sokszor kapok megrendelést tőlük.

Ez a kiállításom azért is más, mint a többi, mert virágfejű tündérekkel egészültek ki. Az „oszkairékás” vonal, ami a nőiességet, szépséget, cizelláltságot hangsúlyozza, ugyanúgy fellelhető, de erősebben rajzolódik ki a mesevilág, ahogy a tárlatom címe is utal rá.

 

Oszkai Rékára különösen jellemző a kreativitás, természetes egyszerűség, dekadencia- mentesség, hitelesség, maximalizmus és alázat. Mégis kíváncsi voltam, vajon minden alkotásának ötlete saját kútfőjéből pattan-e ki, vagy néha másoktól is kap inspirációkat.

Válaszában- példaként- éppen a virágtündéreket említette. Elment hozzá egy leány, akit a művészeti szakközépiskolába történő felvételire készített föl. Elmondta, hogy párhuzamosan dolgoztak egymás mellett. Dorina koboldot szeretett volna készíteni, ügyesen formálta az anyagát, agyagját… addig Réka virágot kezdett alkotni a baba fejéből.

- Ezt úgy éltem meg, mintha a leány inspirációja hatott volna rám. Minden alkalommal lehet tanulni másoktól, ehhez nem kell erős művészeti beállítottságú embernek lenni. A jelen példa is mutatja, hogy egy 15 esztendős lányból is lehet meríteni- summázott mosolyogva a képzőművész, majd hangsúlyozta, mindig érkeznek külső és belső hatások, impulzusok, amelyeknek lényege, hogy folyamatosan fejlődjünk, pozitív irányba változzunk tőlük.

- Többek közt erre is jók ezek a tárlatok, mert mindez külső szemlélőként is nyomon követhető- mutatott alkotásaira Réka.

Megkérdeztem a kiállítások látogatottságáról és arról, mennyire „népszerűek” manapság a kerámiák?

Apró mosoly és elégedettség tükröződött arcán. Válaszában kitért rá, hogy idén már Herenden, Mindszenten és Tapolcán is kiállított. Örömmel töltötte el, hogy ezek a rendezvények komoly érdeklődés mellett zajlottak.

Külön is kiemelte, hogy egy műtermet is nyitott, ahol egy új típusú érdeklődési forma is felmerült. Nem csak rendeléseket kap, illetve a műveit vásárolják meg, hanem igény van az alkotásra is, majd az abból fakadó öröm ad pozitív impulzust a folytatáshoz.

Érdekelt, hogy sikerült megnyernie kiállítása megnyitójára az elismert filmrendezőt, színművészt, humoristát- Szőke Andrást? Elmondta, hogy három hónapja lépett ki abból a vidékfejlesztési programból, amin eddig dolgozott. Ezt követően a Kisfaludy Sándor Emlékház vezetője lett és ott ismerkedett meg az underground filmkészítés legismertebb személyiségével.

- Egy nyitott, kreatív, jó humorú embert ismertem meg a személyében. A beszélgetéseink hozadékaként a Múzeumok Éjszakája sümegi rendezvényén gasztronómiai téren és éjszakai tárlatvezetésben is jelentős szerepet vállalt.

 

Beszélgetésünk záróakkordjaként a tervekről, célokról, megvalósításra váró álmokról is kérdeztem Rékát.

- Mindig csak rövid távú terveim vannak. A folyamatos alkotás, az abból adódó öröm és boldogság fontos tényező. Agyagszobraim az önmegvalósítás, önkifejezés, kiteljesedés eszközei, amit addig szeretnék folytatni, amíg ez a gyermeki és asszonyi hév, a játékosság benne, bennem van. Ki szeretném élvezni az alkotás minden pillanatát. Köszönöm a családomnak, hogy a kezdetektől fogva maximálisan mellettem álltak, hittek és hisznek bennem, a sikeres folytatásban, a mindennapok csodájában. Ahogy Müller Péter is fogalmazott: Csoda az a külső esemény, amelynek azért nem értjük az okát-, mert az belül történik. Ez minden gyógyulásnak, teremtő mágiának,alkotásnak a titka. Először belül- aztán kívül.”