Bejelentkezés

Ki van jelen

Oldalainkat 27 vendég és 0 tag böngészi

Időjárás

Felhőkép

Segítsünk a mocsári teknősökön!

2014- ben "Az év hüllője" címet a mocsári teknős (Emys orbicularis)  kapta, amely hazánk egyetlen őshonos teknősféléje. Védett, eszmei értéke 50 ezer forint. Állományuk egyre csökken, a holtágak, tavak és tojásrakó helyeik szennyezése, pusztítása és az autóforgalom, valamint a vörösfülű ékszerteknős térhódítása  miatt is.

Hazánkban a síkvidékek iszapos, mocsaras területein, tavak és folyók mentén lelhetünk rájuk, mivel vízhez kötött faj. Kedvelik a vízinövényekkel benőtt holtágakat, tavakat, mocsarakat, főleg az olyan részeket, ahol egy- egy faágon, kövön lehetőségük nyílik a napozásra is.

Ez a mocsári teknős még él, éppen elbújt előlem, ahogy meglátott. Őt visszavittem a vízpartra.

 

Aki ismeri a mocsári teknősöket, vagy olvasta a róluk szóló szakirodalmat- tudhatja-, hogy a vizes élőhelyükön kívül szükségük van olyan szárazföldi részre is, ahol tojásaikat lerakhatják. Ezek általában laza talajú (homokos, szántóföldes) helyek.

Gyalogútjaik” során- ahogy kora tavasztól késő őszig jómagam is tapasztalom-, a vasúti töltéseken is gyakran előfordulnak. Éjszaka a bazaltkövek kiadják a napközben „beszippantott” meleget, ezt kihasználva a teknősök is a két sínszál között pihennek. Mivel testhőmérsékletüket nem tudják szabályozni, így felhevülnek, legyengülnek, ezáltal képtelenek kimászni a sínek közül. Munkám során- éves szinten- ezért is találok a Balatonszentgyörgy- Balatonederics vasúti vonalszakaszon mintegy félszáz mocsári teknőst, amelyeknek maximum az egyharmadát tudom megmenteni úgy, hogy visszaviszem az árnyékos, füves, vizes részre, a többin már nem tudok segíteni (fotókon).

Ez a példány már kiszáradt állapotban látható. Nem tudott kimászni a sínszálak közül, a páncéljára fordult, ahonnan képtelen volt visszafordulni. Háromból kettő mocsári teknős így leli halálát a sínek között a Balaton- parton.

 

Ezért is fontos, hogy aki az úton, vagy sétája során segítségre szoruló mocsári teknőst lát, feltétlenül részesítse „elsősegélyben”. Tegyünk azért, hogy legalább az egyedszámuk ne csökkenjen tovább!